szerző:
Tokfalvi Elek
Tetszett a cikk?

Összecsapnak a civilizációk a Magyar Időkben: a londoni muszlim polgármester, meg a keresztény, magyar bunkó.

Csontos János irodalmár és külpolitikai szakértő, akinek mérhetetlen és szilárd tárgyi tudásáról eddig is meggyőződhettünk, kommentárt írt a Magyar Időkbe a londoni főpolgármester-választásokról. Mondatonként elemezzük, a rövidség kedvéért csak az elejét.

„Muszlim polgármestere lesz Londonnak.” Eddig majdnem stimmel, csupán azt lehetne fölvetni, hogy mivel a nagy-londoni kerületeknek külön-külön saját polgármesterük is van, a „Mayor of London” egészen pontos magyar fordítása London főpolgármestere volna, de ez puszta szőrözés.

„Ízlelgessük ezt a mondatot!” – Jó. Nem először szólítottak már föl ilyen ízlelgetésre a magyar sajtóban, hanem sok századszor. Az igazság az, hogy még a mi Nyüzsink szerzőitől sem idegen ez a klisé, de megértjük, hogy a József Attila-díjas költőt és szerkesztőt szorította a lapzárta, nem maradt ideje valami eredetibb fordulatot kitalálni. Ebben nem vagyunk finnyásak. Hanem:

„A brit főváros lakói úgy döntöttek, hogy a csóró pakisztáni bevándorló gyermekét emelik a lordmajori székbe a gazdag zsidó Rothschild csemetével szemben." A szerző tehát a Nyugat züllését azzal kívánja érzékeltetni, hogy a legnagyobb nyugat-európai városban egy migráns és egy nemzetközi zsidó pénzember közül lehet csak választani. De ebben az egy mondatban három tárgyi tévedés van.

Egy: Khant nem a lordmajori székbe emelték. Az Arany-balladából ismert Lord Mayor ugyanis a City of London polgármestere, ez a brit főváros (London) 33 alkotórésze közül az egyik. Kettő: Goldsmithnek vannak ugyan híres zsidó felmenői, de ő maga sem születését tekintve (haláhikusan) nem zsidó, sem a zsidó vallást nem gyakorolja. A nürnbergi törvények értelmében, egyik nagyapja révén feltétlenül az, de ez a kritérium manapság nem sem Nagy-Britanniában, sem Magyarországon nincs hatályban.

Három: nem Rothschild-csemete, hanem Sir James Goldsmith és a Castlereagh-házból való Lady Annabel Vane-Tempest-Stewart csemetéje. Igaz viszont, hogy miután 2013-ban elvált Sheherezade (rettegés indul) keresztnevű első feleségétől, ő vett feleségül egy Rothschild lányt, nem sejtvén, hogy ezzel alkalmad ad a Magyar Idők kommentátorának az adatok összekeverésére és a globális háttérhatalom kereteibe való beillesztésre.

„Formálisan ugyan az ellenzéki Munkáspárt és a kormányon levő konzervatívok között zajlott az elkeseredett temzei csata, de Huntington óta tudjuk: az európai próbahadszíntéren már hosszú évek óta a civilizációk összecsapása zajlik.” A formális szó azt sugallja, hogy a londoni választópolgárok, valójában az iszlám és a nyugati civilizáció között választottak, és az előbbi mellett döntöttek. Ehhez képest a londoniak úgy gondolták, hogy a Konzervatív Párt és a Munkáspárt jelöltje közül választanak. A csata pedig nem volt elkeseredett, hanem Khan kezdettől fogva fölényesen vezetett a közvélemény-kutatásokban, egész egyszerűen azért, mert a londoniak számára (akiknek hétnyolcada nem muszlim), ő látszott a jobb és szimpatikusabb jelöltnek.

Azonkívül nem „Huntington óta” „tudjuk”, hogy Európa „a civilizációk összecsapásának próbahadszíntere”. Amikor ugyanis a professzor könyve 1996-ban megjelent, az európai muszlim (palesztin, algériai, balkáni háborús) terrorcselekményekre még senki sem alkalmazta a Nyugat és az Iszlám apokaliptikus háborújának metaforáját, hanem annak hívták őket, amik voltak: terrorcselekménynek.

„Ezúttal kétségkívül mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen nem valamely Benelux kisvárosban szerzik meg Mohamed hívei az önkormányzati többséget, hanem a világ második pénzügyi központjában...” Újabb tárgyi tévedés: Mohamed hívei nem szerezték meg az önkormányzati többséget, a 25 tagú londoni közgyűlésnek a nevekből ítélve egy muszlim (indiai muszlim) származású tagja van, már ha valakit érdekel.

A Benelux kisvárosra tett célzást nem értjük, Csontosnak talán az dereng, hogy a Rotterdam nevű hatszázezres kisvárosnak muszlim polgármestere van (igaz, nem választott, hanem kinevezett). Ahmed Aboutaleb arról nevezetes, hogy a Charlie Hebdo-mészárlás után felszólította azokat a hittársait, akiknek nem tetszenek a nyugati szabadságjogok, hogy csomagoljanak össze, és húzzanak a búbánatba. Budapest keresztény polgármesterétől még nem hallottuk a nyugati szabadságjogok ilyen stílusú (illetve semmilyen) védelmét.

„...Európa megkerülhetetlen metropolisában lesz az első ember olyasvalaki, aki szabadidejében mecsetbe jár, és Allah segítségét kéri napi harcaiban a hitetlen gyaurokkal szemben.” Hogy Csontos honnan értesült Khan napi fohászainak tartalmáról, azt nem tudhatjuk. Amit tudunk: Khan a napi harcait jelenleg például a Munkáspárt – felmenők vallásától független – antiszemita tendenciái ellen vívja, a muszlimok a melegházasság pártolásáért támadják, és első hivatali ténykedése egy holokausztmegemlékezésen való részvétel volt.

De az legalább biztos, hogy Csontos emlékszik a gyaur fogalmára az Egri csillagokból, ez kiterjedt irodalmi műveltségre vall.

Csontos János egyébként a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumának nem választott, hanem miniszteri hatáskörben kinevezett tagja. Intelligens, valamint tehetséges emberek könyv- és folyóirat-pályázatairól dönt. Poén nincs, mivel ebben a tényben semennyi váratlanságot vagy furcsaságot nem lehet felfedezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Dibusz a barcelonai 5-1 után: Az összes gól bánt, megúszhattuk volna kevesebbel

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről