szerző:
-W-
Tetszett a cikk?

Rajk László egyik nap közös hős, akire büszke, aztán meg ostoba kommunista. Tudomány a javából!

Schmidt Mária történész létére szinte bipoláris szeszéllyel változtatja véleményét történelmi személyiségekről. Ez derül ki abból a leveléből, amelyet Rajk Judit, a közelmúltban elhunyt ifjabb Rajk László özvegye hozott nyilvánosságra az Élet és Irodalomban.

Az ügy előzménye, hogy Schmidt a Látószög nevű kormányblogon recenziót közölt ifjabb Rajk életútinterjújáról, ahol a főszereplőt már a címben "a mi kutyánk kölykének", a szövegben pedig kommunistának, a kiegyensúlyozott véleményre alkatilag alkalmatlannak, gyűlölködőnek, hasonszőrű trockistának, csökkent értelmi képességűnek nevezi, meg még sok minden másnak, ami épp eszébe jut. Különösen zokon veszi tőle az Orbán Viktort illető kritikáit, noha magának Schmidt Máriának is volt egy pikáns időszaka, amikor Orbánt az Állatfarm elkergetett Jones gazdájával azonosította, és mindenkit megnyugtatott, hogy nem jön már vissza.

Ez eddig nem különleges, mert bármely ENSZ-tisztviselő, világhírű kutató vagy magyar ellenzéki képviselő megkapja ezt a sorozatot valamelyik ügyeletes testőrtől. Annál érdekesebb az ÉS-ben publikált levél, amelyet szintén Schmidt írt ifj. Rajk Lászlóról, 56- és Dózsa László-ügyi kormánybiztosként.

Ebben arról tájékoztatja a családot, hogy Rajk, mint a rendszerváltozás fontos szereplője, felkerülne az ünnepi bélyegsorozatra Csurka István, Sütő András és mások mellé. Mégpedig azért, hogy felhívják a figyelmet

"közös hőseinkre, akik kiállásukkal, áldozatvállalásukkal járultak hozzá közös identitásunknak legnemesebb hagyományainak erősítéséhez. Ha úgy tetszik, olyan emberekről van szó, akik nélkül világunkból elvesztek volna a szabadság, az igazságosság és az áldozat fogalmait értelmezhetővé tevő értékek."

"Büszkék vagyunk hozzátartozójára" – zárja tavalyi levelét Schmidt, hogy pár hónappal később előadja a fenti kiátkozást. Rajk Judit egyébként elutasította a lehetőséget.

Schmidt Mária aligha kerül bélyegre valaha, és a hozzátartozóinak is okozhat némi gondot, hogy büszkék legyenek rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!