Az állambiztonsági iratok korlátozásmentes nyilvánosságra hozatalát Földi László, az Információs Hivatal (IH) egykori műveleti igazgatója ellenzi, szerinte az ország alapvető érdeke, hogy a jelenleg működő aktív ügynököket ne sodorják veszélybe.

Politikai döntés áldozatai lehetnek a magyarországi szolgálatok, ha valóban minden állambiztonsági iratot nyilvánosságra hoznak. Hiszen a katonai vagy polgári elhárítás, illetve hírszerzés nem élné túl, ha 45 év titkos anyagai napvilágra kerülnének. Ezzel ugyanis ország-világ előtt feltárulna belső struktúrája, működési rendje. Ráadásul óriási bizalomvesztésre vezethet. Annak idején a szolgálat az ügynököknek garantálta konspirációs tevékenységük titokban tartását, a szolgálatok nem élnék túl, ha ez a garancia most már nem érvényesülne.

Nem igaz, hogy elévülnek a tevékenységek, Sok hírszerzőről ugyan gyanították, hogy valójában mi a tevékenysége, de bizonyíték hiányában nem tudtak velük mit kezdeni. Ha most lelepleződnek, mivel egy ügynöknek széleskörű kapcsolatrendszere van, másokat is magukkal ránthatnak, ebben a szakmában nem ismerik az elévülést. Azon lehet vitatkozni, hogy annak idején a Varsói Szerződés érdekében, tehát jelenlegi NATO szövetségeseink ellen irányult tevékenységük, de itt figyelembe kell venni, hogy a szolgálatok tagjai ezt mint szakmát fogták fel. Nem mondom, a szolgálatok követtek el hibákat, azokat ki kell vizsgálni, de a létüket nem szabad veszélyeztetni.

Manapság a terrorizmus, a szervezett bűnözés elleni harcban a magyar titkosszolgálatok is kiveszik részüket, kár lenne meggyengíteni őket, illetve halálos csapást mérni rájuk. Azt is figyelembe kell venni, hogy még a szövetségesek között is lehetnek titkok, eltérő érdekek. Magyarország titkosszolgálata is az ország biztonságának érdekeit tartja elsősorban szem előtt. Ezt nem lenne szabad veszélyeztetni. A keletnémet Stasiról valóban sok mindent nyilvánosságra hoztak, de nem szabad elfelejteni, az NDK, mint állam meg is szűnt. De a német titkosszolgálat azért ott is visszatartotta a fontosnak ítélt dokumentumokat.

Véleményem szerint a III/III szolgálat iratainak nyilvánosságra hozatal politikai döntés, amit el lehet fogadni. De a titkosszolgálat egyéb területei maradjanak titkosak —Angliában egészen a nyolcvanas évekig még azt sem ismerték el, hogy létezik hírszerzési apparátus, csak az elhárítást voltak hajlandók hivatalosan is megerősíteni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!