Tetszett a cikk?

A tőzsdeindex értéke nem egészen másfél év alatt megduplázódott (ilyen rövid idő alatt ez csak 1997-1998-ban és 1999-2000-ben történt meg). A két csúcspapír, a Mol és az OTP értéke még ennél is látványosabban gyarapodott. A BUX szárnyalását semmiképpen sem szabad azonosítani a magyar gazdaság, pláne a magyar gazdaságpolitika sikerével.

Angol nyelvterületen gyakran használt mondás, hogy az ár minden csónakot

© Horváth Szabolcs
felemel, legyen az luxusjacht vagy ütött-kopott ladik, a lényeg a vízszint. Márpedig a vízszint most olyan magas, mint még soha. A feltörekvő piacok árfolyamait követő MSCI-index az utóbbi két évben szintén megduplázódott, és az idén fergeteges, 42 százalékos teljesítményével a budapesti értéktőzsde "csak" a nyolcadik a legjobb hozamot nyújtó részvénypiacok listáján. Vagyis a hegymenetben nincs semmi különös, nincs szó magyar csodáról.

Honnan a sok víz? A piacokat munkakörükből fakadóan figyelők már régóta sejtik a választ, de a köztudatba ez talán még nem szivárgott át teljesen. A 2000-2001-es minirecessziót követően a világ vezető jegybankjai drámai módon lazítottak politikájukon, és példátlanul alacsonyra vitték le irányadó kamataikat. Magyarán: a pénz olcsó, és sok van belőle. A történelem már számtalanszor megmutatta, hogy ilyenkor a befektetők a kockázatosabb irányba mozdulnak, hiszen nekik nem elég a zéró reálkamat. Ezt látjuk most a világban: minden kelendő, ami viszonylag magas hozamot ígér. Legyen az spekulatív kategóriájú vállalati kötvény, egzotikus hitelderivatív termék vagy részvény a feltörekvő piacokon (például a magyar papírok), veszik, mint a cukrot. A piacot most nem a kockázat, csak a potenciális hozam érdekli.

Mindez semmit sem von le a tőzsdén jegyzett vállalatok teljesítményének értékéből. Profitnövekedés nélkül a Mol, az OTP és társaik nyilván nem lehetnének ott, ahol vannak: a lyukas hajón a dagály sem segít. De finom túlzás csak a cégeknek tulajdonítani az árfolyam-alakulást, és kifejezetten félrevisz, ha valaki a magyar tőzsde vagy a magyar gazdaságpolitika sikerét látja bizonyítottnak a BUX rekordjában.

Ami a tőzsdét illeti, hiába a több mint húszezer pont, a nyugdíjalapok hazai részvényaránya továbbra is mulatságosan alacsony, 5-6 százalék, a nyilvános nyíltvégű alapokban pedig az első félév végére 10 százalék alá csökkent a hazai részvények súlya (miközben a befektetési alapokba özönlik a pénz). A tőzsde kampánya egyszerűen nem működik. Ennek a másik oldala, és tökéletesen egybevág a fent elmondottakkal, hogy a tőzsdei cégekben a külföldiek tulajdoni aránya már a 80 százalékot közelíti.

A részvénybefektetők szempontjából pedig már-már sértő a gazdaságpolitika hivatkozása a BUX-ra. Vajon hol lenne a tőzsdeindex, ha mondjuk a nemzetközi piaci hangulat kifejezetten kedvezőtlenre fordulna, és a maga teljes valójában kibontakozna az önkontrollra nem, könyvelési kontrollra annál inkább képes államháztartás, és ami vele jár, a folyó fizetési mérleg óriási deficitjének hatása? Az inkább csak vicces, hogy évente egyszer elmegyünk a tőzsdére, és ott pezsgővel koccintgatunk, majd teljes támogatásunkról biztosítjuk a tőzsdei befektetőket.

Az amerikai pénzügyminiszter utoljára valószínűleg a szeptember 11-ei támadások után volt a Wall Streeten, mert nagyon jól tudja, hogy neki ott nem sok keresnivalója van. Amit magyar kollégája tenni tudna, az egyrészt a hosszú távú megtakarítások szerkezetének átalakítása - de ez egyelőre nem megy -, másrészt a makrogazdasági egyensúly megteremtése. Hogy az utolsókat is kifacsarjam hasonlatomból: a kormányos a kezével tömi be a lyukakat a magyar hajón. S mint párszor már volt alkalmunk látni, vízbetörések esetén a magyar kormányosok általában nem állnak a helyzet magaslatán. Ha valóban segíteni akarnak a tőzsdének, tegyék a kötelességüket, és tartósan stabilizálják az ország hajóját.

 

(A szerző az ING Alapkezelő vezérigazgatója)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megváltoztatták az oltási rendet, már 16–18 éveseket is felvesznek a listára

Megváltoztatták az oltási rendet, már 16–18 éveseket is felvesznek a listára

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában