Tetszett a cikk?

Csütörtökre virradóra Kerbela közelében az iraki erők lelőtték az amerikai hadsereg egyik F/A-18 Hornet vadászbombázóját és egy Black Hawk típusú helikopterét. Amerikai gépek hajnalban Bagdad belvárosára és peremvidékére mértek légicsapást, miközben az amerikai szárazföldi egységek 25-30 kilométerre közelítették meg az iraki fővárost. Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Irakban, miután a bagdadi hatóságok megtiltották a munkavégzést két tudósítójának.

A katari amerikai főparancsnokság szerint az éjszaka folyamán csaknem 40 "intelligens" bombát dobtak le a Köztársasági Gárda repülőtéri hadianyagraktárára. Az amerikai védelmi minisztérium szerint az iraki Köztársasági Gárda Bagdad és Medina nevű hadosztályai már nem komoly erők, noha azokat a reguláris hadsereg katonáival is kiegészítették; a hadvezetés kapitulációra szólította fel az iraki katonai vezetést, válasz azonban nem érkezett. Az amerikai hadvezetés szerint a gárda egyes hadosztályai már nem tudnak hatékonyan sem védekezni, sem ellentámadásba lendülni, bár vannak még ellenálló, harcképes alegységek.
Közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban két hatalmas erejű robbanás rázta meg Bagdad központját. Nem sokkal korábban két detonáció döreje hallatszott az iraki főváros déli peremkerületei felől, ahol az amerikai szárazföldi támadást várják az iraki erők. "A bombázás egész éjszaka tartott, 10-20 percenként hullottak a bombák. Ez volt az egyik legrosszabb éjszaka Bagdadban és elővárosaiban" - jelentette a Reuters tudósítója, aki katonai forrásból úgy értesült, hogy a 3. gépesített lövészhadosztály előőrsei alig 19 mérföldre járnak Bagdad déli peremvidékétől. A Pentagon korábban arról számolt be, hogy az amerikai katonák 30 mérföldre - 50 kilométernyire - közelítették meg az iraki fővárost. A CNN amerikai hírtévé szerint az amerikai alakulatok csütörtök hajnalban alig 25 kilométerre voltak Bagdadtól.
Lelőttek egy, a Perzsa-öbölben cirkáló Kitty Hawk repülőgép-hordozóról felszállt egyszemélyes, két hajtóműves F/A-18 Hornet haditengerészeti vadászgépet közép-európai idő szerint szerdán 21 óra 45 perckor. A pilóta nevét nem hozták nyilvánosságra, sorsa egyelőre ismeretlen. Az AP amerikai hírügynökség szerint ez volt az első amerikai vadászgép, amelyet lelőttek az iraki háborúban; a Fox amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy a vadászbombázót egy föld-levegő rakéta találta el.
Csütörtökre virradóra lezuhant egy Black Hawk típusú amerikai helikopter, fedélzetén hat emberrel. A Pentagon egyik név nélkül nyilatkozó illetékese korábban azt közölte, hogy az UH-60 típusú helikoptert Kerbela közelében lőtték le, Bagdadtól 80 kilométernyire délre. A hírforrás akkor hét katona halálát erősítette meg és négy sebesültről beszélt.
Az al-Dzsazíra televízió felfüggeszti működését Irakban két tudósítójának kitiltása miatt; az iraki hatóságok nem fedték fel, hogy mit vétettek a riporterek, de a CNN értesülése szerint a katari székhelyű televízió munkatársai megszegték azt a megállapodást, amelynek értelmében kommentárokat nem fűznek az eseményekhez, és helybeliekkel nem készítenek riportokat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!