Csütörtökre virradóra Kerbela közelében az iraki erők lelőtték az amerikai hadsereg egyik F/A-18 Hornet vadászbombázóját és egy Black Hawk típusú helikopterét. Amerikai gépek hajnalban Bagdad belvárosára és peremvidékére mértek légicsapást, miközben az amerikai szárazföldi egységek 25-30 kilométerre közelítették meg az iraki fővárost. Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Irakban, miután a bagdadi hatóságok megtiltották a munkavégzést két tudósítójának.

A katari amerikai főparancsnokság szerint az éjszaka folyamán csaknem 40 "intelligens" bombát dobtak le a Köztársasági Gárda repülőtéri hadianyagraktárára. Az amerikai védelmi minisztérium szerint az iraki Köztársasági Gárda Bagdad és Medina nevű hadosztályai már nem komoly erők, noha azokat a reguláris hadsereg katonáival is kiegészítették; a hadvezetés kapitulációra szólította fel az iraki katonai vezetést, válasz azonban nem érkezett. Az amerikai hadvezetés szerint a gárda egyes hadosztályai már nem tudnak hatékonyan sem védekezni, sem ellentámadásba lendülni, bár vannak még ellenálló, harcképes alegységek.
Közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban két hatalmas erejű robbanás rázta meg Bagdad központját. Nem sokkal korábban két detonáció döreje hallatszott az iraki főváros déli peremkerületei felől, ahol az amerikai szárazföldi támadást várják az iraki erők. "A bombázás egész éjszaka tartott, 10-20 percenként hullottak a bombák. Ez volt az egyik legrosszabb éjszaka Bagdadban és elővárosaiban" - jelentette a Reuters tudósítója, aki katonai forrásból úgy értesült, hogy a 3. gépesített lövészhadosztály előőrsei alig 19 mérföldre járnak Bagdad déli peremvidékétől. A Pentagon korábban arról számolt be, hogy az amerikai katonák 30 mérföldre - 50 kilométernyire - közelítették meg az iraki fővárost. A CNN amerikai hírtévé szerint az amerikai alakulatok csütörtök hajnalban alig 25 kilométerre voltak Bagdadtól.
Lelőttek egy, a Perzsa-öbölben cirkáló Kitty Hawk repülőgép-hordozóról felszállt egyszemélyes, két hajtóműves F/A-18 Hornet haditengerészeti vadászgépet közép-európai idő szerint szerdán 21 óra 45 perckor. A pilóta nevét nem hozták nyilvánosságra, sorsa egyelőre ismeretlen. Az AP amerikai hírügynökség szerint ez volt az első amerikai vadászgép, amelyet lelőttek az iraki háborúban; a Fox amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy a vadászbombázót egy föld-levegő rakéta találta el.
Csütörtökre virradóra lezuhant egy Black Hawk típusú amerikai helikopter, fedélzetén hat emberrel. A Pentagon egyik név nélkül nyilatkozó illetékese korábban azt közölte, hogy az UH-60 típusú helikoptert Kerbela közelében lőtték le, Bagdadtól 80 kilométernyire délre. A hírforrás akkor hét katona halálát erősítette meg és négy sebesültről beszélt.
Az al-Dzsazíra televízió felfüggeszti működését Irakban két tudósítójának kitiltása miatt; az iraki hatóságok nem fedték fel, hogy mit vétettek a riporterek, de a CNN értesülése szerint a katari székhelyű televízió munkatársai megszegték azt a megállapodást, amelynek értelmében kommentárokat nem fűznek az eseményekhez, és helybeliekkel nem készítenek riportokat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Így néz ki Harry herceg és Meghan Markle karácsonyfája

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson