Tetszett a cikk?

Tizenhárom ember vesztette életét szerdán az indonéziai Aceh tartományban az indonéz kormányhadsereg és a terület függetlenségéért küzdő fegyveres mozgalom tagjai között harmadik napja tartó összecsapásokban.

Tíz polgári személy, két fegyvertelen lázadó és egy kormánykatona vesztette életét a harcokban - számolt be az áldozatokról Tengku Agam, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) nevű szervezet szóvivője. Az indonéz hadsereg szóvivője megerősítette, hogy folyamatban van a hadművelet, az áldozatokról, így esetleges saját veszteségeikről azonban nem közölt adatokat.
Ha a GAM-szóvivő által közölt adatok valósak, a szerdai összecsapások a legvéresebbek azóta, hogy Megawati Sukarnoputri indonéz államfő a múlt hét végén rendkívüli állapotot vezetett be a tartományban és parancsot adott a szakadár mozgalom teljes felszámolását célzó hadműveletre, miután zsákutcába jutottak a szemben álló felek között a japán fővárosban folytatott tárgyalások. A hadművelet kezdete óta - szerdáig - az indonéz katonák legalább tizenkét lázadót öltek meg.
A harcok fellángolása nyomán külföldi vezetők a szakadárokkal folytatott tárgyalások felújítására hívták fel az indonéz kormányt, bár nem bírálták Dzsakarta keménykezű acehi fellépését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!