Tetszett a cikk?

Fagyasztott hússal ütlegelték a fosztogató romák az egyik rimaszombati élelmiszerüzlet vezetőjét, Tőketerebesen pedig a rendőrséget is be kellett vetni a lázadozók ellen. Országszerte terjed a szociális juttatások megnyírbálása miatt kialakult roma éhséglázadás. De veszélybe kerülhet-e a szlovák „gazdasági csoda”?

Ľudovít Kaník munka-, szociális és családügyi miniszter azt javasolta a helyi polgármesternek, hogy próbáljon közmunkát adni 100 munkanélkülinek is a faluban, hogy némileg megnyugodjanak a romák. A törvény szerint az önkormányzat hivatalosan csak március elsejétől és legfeljebb 50 személynek adhatott volna ilyen feladatokat, de a miniszter szerint ettől most el kell tekinteni - írja az Új szó. A szlovákiai magyar nyelvű napilap szerint Rimaszombatban egy élelmiszerboltot húsz roma rohamozott meg egyszerre, s míg egyesek kosarakba pakolták az élelmiszert, néhányan a hűtőpultból kiszedett áruval fizetés nélkül akartak távozni. Amikor a bolt vezetője kérte hogy fizessenek, egyikük fagyasztott hússal megütötte.

A szociális segélyek kurtítása nyomán kitört roma elégedetlenség, úgy tűnik, Diószeget, a Galántai járásban levő kisvárost is elérte. Múlt héten a helyi romatelep lakói közül többen is felkeresték a városi hivatalt és azt követelték, hogy adjanak nekik segélyt, mert nincs miből megélniük. „Egyikük azt is mondta, hogy már szervezkednek, és meg fogják támadni az egyik üzletet” - tudta meg az Új Szó Szabó Antal polgármestertől.

Az elszegényedett, egyes területeken 90 százalékban munkanélküli romák a kemény rendőri fellépés ellenére televíziós kamerák előtt mondják el, hogy egyéb választás híján a jövőben is fosztogatással próbálnak majd élelemhez jutni, bár tudják, hogy ez törvényellenes - tudósít az MTI.

Jaroslav Spišiak, az országos rendőrfőkapitány első helyettese szerint olyan romák is bekapcsolódtak a fosztogatásokba, akik előzőleg is betörésekből, lopásokból éltek. A bolti fosztogatások miatt több helyen be kellett vetni a különleges alakulatokat is. Hétfőn 3-400 roma gyűlt össze a szlovákiai Tőketerebesen, ahonnan rendbontás miatt a rendőrség kiszorította a tömeget - írja az Új szó. A rendőröket előbb gyerekek, aztán felnőttek dobálták meg. A romák beszámolói szerint a rendőrök hangbombákkal riogatták őket, könnygázt és vízágyúkat is használtak.

Rudolf Schuster államfő a történtekre reagálva szóvivőjén keresztül jelezte: kedd reggel felszólítja a kormányt, hogy sürgősen tegyen valamit a legszegényebb rétegek szociális gondjainak megoldására, mert az országban a helyzet radikalizálódik. Megszólalt az ügyben a szélsőséges magyar-és romaellenes kirohanásairól hírhedt Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori elnöke, aki a karhatalmi erők bevetésében, irgalom nélküli bánásmódban, valamit a roma nők terhességének szabályozásában, és rendkívüli állapot kihirdetésében látja a megoldást. A belügyminiszter és védelmi miniszter kezdeményezésére Dzurinda a kormányfő kedd estére összehívta a kabinetjét. A napireden az szerepel, hogy nagyobb rendőri erők és a hadsereg bevetésével erősítik meg a hatszáz roma település felügyeletét.

Az új szlovák „gazdasági csoda”, amely a szociális juttatások, a rokkantsági nyugdíj és az öregségi nyugdíj szigorúbb feltételekhez kötésén alapul, tetemesen mérsékelte a szlovák költségvetés kiadásait, hozzájárult a szlovák korona erősödéséhez, a jelentős külföldi működőtőke beáramláshoz, a szlovák államkötvények kelendőbbé válásához és ahhoz, hogy Szlovákiát a nemzetközi hitelminősítő cégek magasabb kategóriába sorolták - tette hozzá a szlovákiai lap.

Ivan Miklos szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter január elsejével radikális adóreformot hirdetett meg; bevezette a 19 százalékos egységes adókulcsot, ezt vetik ki a profitokra, a személyi jövedelmekre, függetlenül azok nagyságától, sőt az áfa is egységesen 19 százalék lett. Tavaly ugyanilyen drasztikus intézkedéssorozattal reformálták meg az egészségügyet, az oktatást és a nyugdíjrendszert. Felemelték a nyugdíjkorhatárt 62 évre (60 volt a férfiaknál és 58 a nőknél), kötelezték az újonnan munkába állókat, hogy nyugdíj-hozzájárulásuk 50 százalékát magánpénztárakba fizessék be, átalakították a kórházak finanszírozási rendszerét, a helyi önigazgatásokra testálták az iskolák finanszírozását.

Miklos sokkterápiája nyomán egyre nő az elégedetlenség. Nőnek a jövedelemkülönbségek, az amúgy is alacsony, egy főre jutó havi 250 eurós átlagjövedelem (65 000 forint) alig egyharmada jut a szegény keleti területekre. Egy most készült felmérés szerint a szlovákok 80 százaléka attól tart, hogy az ország rossz irányba halad. Nem csoda, hogy alig egy hónap leforgása alatt 600 000 aláírás gyűlt össze a szakszervezetek hívó szavára; követelik, hogy írjanak ki népszavazást, aminek eredményeként a választások előrehozását kényszerítenék ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!