szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stipe Mesic megfosztaná horvátországi szavazati joguktól az anyaországon kívül élő horvátokat - a belgrádi média egyebek mellett ezt a szándékot emeli ki az újraválasztott horvát államfő politikai célkitűzései közül.

Kettős állampolgárok
Horvátország azonnal a függetlenség kikiáltása után, 1991-ben rögzítette alkotmányában, hogy a határon túli horvátokat megilleti a horvát állampolgárság. A döntés mintegy része volt a kilencvenes évek elején kibontakozott függetlenségi mozgalomnak. A horvát állampolgárság  megszerzéséhez nem kell előzőleg igényelni a letelepedési engedélyt, ugyanakkor a kettős állampolgárság szavazati joghoz is juttatja a  kérelmezőt, s ezt a jogot a horvát állampolgársággal egyetemben megöröklik leszármazottai is. A horvát állampolgárságról szóló 1991. június 28-i törvény szerint az a horvát néphez tartozó személy, akinek Horvátország területén nincsen tartózkodási helye, horvát állampolgárságot kaphat, ha ismeri a horvát nyelvet, a latin betűs írásmódot és magatartásából arra lehet következtetni, hogy tiszteletben tartja Horvátország jogrendjét és szokásait, valamint elfogadja a horvát kultúrát, s emellett írásbeli nyilatkozatot tesz, hogy horvát állampolgárnak tartja magát.
A belgrádi írott és elektronikus média a horvát lapokból tallózva, illetve Mesic megnyilatkozásaiból ítélve azt a következtetést vonja le, hogy a nagy többséggel újraválasztott államfő egyik első lépésének fogja tekinteni a szavazati jog megvonását a horvát "diaszpórától". Mesic elsősorban a választójogi törvény ama rendelkezését módosítaná, amely a Bosznia és Hercegovinában élő horvátok számára teszi lehetővé a szavazást.

Azzal érvel, hogy a boszniai horvátok nem tekinthetők diaszpórának, hanem egy szuverén állam államalkotó népének, amely Boszniában él szavazati jogával. Mesic ezt a szándékát a választás éjszakáján harangozta be, amikor úgy nyilatkozott, hogy elődjétől, Franjo Tudjmantól eltérően nem az "összes horvát", hanem az "összes horvát állampolgár" elnökének tartja magát.

A régi-új horvát elnök kezdeményezését támogatja a két ellenzéki párt, a Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) és a Néppárt (HNS). A Glas Javnosti című belgrádi lap idézte szerdán az SDP elnökét, Ivica Racan volt miniszterelnököt, aki szerint "nagyon nehéz lesz" elvitatni a választójog törvény ama cikkelyét, amely lehetővé teszi a boszniai horvátoknak, hogy Horvátországban is szavazzanak. Racan ezért a kettős állampolgárság intézményének felszámolását veti fel lehetőségként. A HNS ennél is tovább megy: az egész horvát diaszpórától meg akarja vonni a szavazati jogot, arra hivatkozva, hogy csak azok szavazhatnak, akik " Horvátországban élnek és ott fizetnek adót".

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) ugyanakkor mereven elzárkózik attól, hogy megfossza a diaszpórát, illetve a boszniai horvátokat a horvát állampolgárságtól és a szavazati jogtól - zágrábi szóhasználattal élve a "tudjmani ajándéktól" -, mert az anyaországon kívül élő horvátok hagyományosan erre a pártra adják voksukat. Ékes bizonyítéka ennek, hogy Mesic ellenfele, Jadranka Kosor harminc százaléknyi szavazatának majd harmadát a hercegovinai horvátoktól kapta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

HORVÁT ELNÖKVÁLASZTÁS

A balközép politikai erők által támogatott 70 éves Stipe Mesic (képünkön), a hivatalban lévő államfő nyerte - 13...

MTI Világ

Mesic nyerte a horvát elnökválasztást

Fölényes győzelmet aratott Stipe Mesic eddigi horvát államfő az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában a kormánypárti Jadranka Kosor fölött.

MTI/hvg.hu Világ

Mesic újra Horvátország elnöke

Hivatalosan is ez eddigi államfőt, Stipe Mesicet nyilvánították Horvátország új elnökének a szavazatok 99 százalékának az összeszámlálása alapján.

MTI Világ

Lemondott a horvát külügyminiszter

Lemondott tisztségéről kedden Miomir Zuzul horvát külügyminiszter - jelentette be a tárca szóvivője Zágrábban. Dobroslav Silobrcic nem közölte a miniszter távozásának okát.

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Gulyás: "Nagyra becsülöm Szájer József 30 éves munkáját"

Gulyás: "Nagyra becsülöm Szájer József 30 éves munkáját"