A britek többsége ellenzi Camilla királynői címét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A britek többségének nincs ugyan kifogása Károly trónörökös kevesebb mint két hét múlva esedékes házasodása ellen, de csaknem háromnegyedük nem fogadja el, hogy a walesi herceg új felesége megkapja a férfi uralkodók hitveseinek törvény szerint járó királynői címet, és kétharmaduk szerint a frigy gyengíteni fogja a brit monarchiát - derül ki a Daily Mail szombaton közölt országos felméréséből.

A brit tömeglap átfogó közvélemény-kutatásába bevont alattvalók 57 százaléka mondta azt, hogy nem lát kivetnivalót Károly és az elvált, polgári származású, a hercegnél két évvel idősebb Camilla Parker Bowles április 8-ára kitűzött esküvője ellen; igaz, az ellenzők jelenlegi 37 százalékos aránya 10 százalékponttal magasabb az előző, februári felmérésnél. A megkérdezettek 53 százaléka azt sem látja indokoltnak, hogy a trónörököst, ha annak eljön az ideje, ne koronázzák királlyá a házasság miatt.

Arra a kérdésre azonban, hogy Camillát Károly trónra lépése után megillesse-e a királynői cím, 73 százalék nemleges választ adott. A brit monarchikus házassági törvény szerint a mindenkori férfi uralkodó feleségének a királynő (Queen) megszólítás és külön korona jár, de az udvar a trónörökösi frigy múlt havi bejelentésével egy időben közölte, hogy Camilla Parker Bowles nem kíván e jogokkal élni.

A jelenleg érvényes tervek szerint Camilla a trónörökös feleségét I. Eduárd kora, vagyis a XIII. század óta megillető walesi hercegnői rangot sem veszi fel; a házasság megkötése után Cornwall hercegnője, Károly trónra lépése után pedig Princess Consort lesz. Ez utóbbi rang egyszerűen az uralkodó hitvesét jelöli az angol monarchikus nyelvezetben.

Ezek a döntések abból a közvélemény-kutatási adatokkal alátámasztott megfontolásból születtek, hogy az alattvalók, akiknek túlnyomó többsége Camilla Parker Bowlest okolja Károly és a bálványozott néhai Diana hercegnő házasságának összeomlásáért, soha nem fogadnák el Camillát királynőként a majdani III. Károly király oldalán.

Ebből egyébként a brit kormány jogi tanácsadóinak aggályai szerint a fél világon komoly alkotmányos probléma adódhat. A brit uralkodó ugyanis a Nemzetközösség 54 tagországából Nagy-Britannián kívül még 16-nak - köztük Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak - a törvényes államfője, így bármiféle változtatást a királyi család tagjai jogszabály rögzítette státusában 17 országnak kellene törvénymódosítással szentesítenie.

A Daily Mail szombati felmérése szerint a megkérdezettek 65 százaléka úgy véli, hogy a házasságot kísérő alkotmányos, egyházjogi és egyéb bonyodalmak miatt Károly és Camilla frigye meg fogja gyengíteni a brit monarchiát, bár 58 százalékuk szerint a királyság intézménye 50 év múlva is létezni fog.

Az alattvalókat egyébként nemigen érdekli a trónörökös újabb házassága: 67 százalékuk valószínűtlennek nevezte, hogy nézi az esküvői események tévéközvetítését, igaz, magát a 20 percesre és hangsúlyozottan "szerényre" tervezett polgári szertartást nem is közvetítik, csak az utána esedékes egyházi áldást.