szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Teljes felelősséget" vállalt kedden George Bush amerikai elnök az amerikai kormányzat hibáiért a Katrina hurrikán okozta humanitárius válság mentési, segélyezési munkálataiban.

Külföldi segítség

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy 118 ország és 12 nemzetközi szervezet vesz részt a mentési munkálatokban. Adam Ereli külügyi szóvivő szerint ez idáig 30 repülőgép érkezett külföldről, és rövidesen leszáll a NATO egyik gépe, amely takarókat, tábori ágyakat és sátrakat szállít a Cseh Köztársaságból. További NATO-gépeket várnak a jövő hét folyamán. Az Egyesült Államok arra kérte az észak-atlanti szövetséget, hogy hangolja össze az európai segítséget.

"A Katrina hurrikán súlyos problémákat vetett fel válaszadási képességünkben a kormányzat minden szintjén" - közölte George Bush az iraki elnökkel megtartott közös fehér házi sajtóértekezletén. "A szövetségi kormány nem teljesen jól teljesítette feladatát, ezért vállalom a felelősséget" - hangoztatta.

A kérdésre, hogy "aggódniuk kell-e az embereknek egy újabb terrortámadás kezelését illetően a kormányzat képessége miatt a Katrina hibáinak fényében" Bush kijelentette: "Ez egy nagyon fontos kérdés; nemzeti érdekünk, hogy kiderítsük, mi történt, hogy jobban tudjunk válaszolni."

Az amerikai elnök David Paulisont, a belbiztonsági minisztérium magas rangú illetékesét nevezte ki hétfőn az Egyesült Államok szövetségi katasztrófavédelmi hivatala (FEMA) új igazgatójává, az aznap lemondott Michael Brown helyébe.

Brown támadások kereszttüzébe került amiatt, hogy a kormányzat lassan reagált a Katrina hurrikánra, amely több száz halálos áldozatot követelt, és egymillió embert kényszerített lakhelye elhagyására. Utódlásáról Bush elnök villámgyorsan intézkedett.

David Paulison első beszédében ígéretet tett arra, hogy több állandó szállást biztosítanak annak a több tízezer embernek, akit jelenleg ideiglenes menedékhelyeken helyeztek el.

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter kedden kifejtette, hogy a legfontosabb szempont eddig az emberek kimenekítése, biztonságba helyezése volt, valamint hogy élelemhez, ivóvízhez és gyógyszerekhez jussanak. Hozzátette, hogy helyre kell állítani a lerombolt közösségeket, amelynek során a szövetségi kormány fokozottan figyelembe veszi majd az állami és helyi tisztviselők iránymutatásait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Engedélyt adtak New Orleans erőszakos kiürítésére

Engedélyt adott New Orleans erőszakos kiürítésére Ray Nagin, a város polgármestere. Az intézkedésre azért van szükség, mert sok lakos a fertőzött árvíz és az észlelt megbetegedések ellenére nem hajlandó elhagyni otthonát.

hvg.hu Világ

Kik a felelősök New Orleansért?

A városi, a louisianai és a szövetségi hatóságok egyaránt csődöt mondtak az elárasztott New Orleans szegényeinek kimentésénél. Elrendelték a kiürítést, de miért az utolsó pillanatban? Ki a felelős a történtekért? Nem lehet egyetlen hatóságot, vagy egyetlen személy hibáztatni - írja a BBC elemzője. A hibás döntések sorozata jóval a Katrina pusztítása előttről datálódik. A hatóságok hazardíroztak, feltételezték, hogy New Orleans-t nem fogja sújtani 4-es vagy 5-ös erősségű hurrikán, ezért nem erősítették meg a gátakat. Bush elnöknek jóval korábban kellett volna interveniálni.

MTI Világ

New Orleans: a demokraták Bushékat vádolják

Az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatal előre jelezte Washingtonnak, hogy a hurrikán átvonulása egymillió ember kitelepítésével és azzal járhat, hogy a víz csapdába ejt 300-350 ezer embert New Orleansban és környékén.

Világ

Baktériumok ölnek New Orleansban

Bakteriális fertőzésben meghalt három ember a Mexikói-öböl menti amerikai szövetségi államokban a Katrina hurrikán okozta áradások következményeként. Vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a New Orleanst elborító árvizet súlyosan megfertőzték a szennyvízből származó baktériumok - jelentették be a szövetségi hatóságok.

MTI Itthon

Fogorvost is küldünk New Orleansba

Huszonnégy órán belül indulásra kész az az öt fős, orvosszakértőkből magyar csapat, amellyel Magyarország kíván segítséget nyújtani a természeti katasztrófa sújtotta New Orleansnak - mondta Batiz András kormányszóvivő.

MTI Világ

Az élők után most a halottak után kutatnak New Orleansban

New Orleansban szakértők és idomított kutyák bevonásával folyik a kutatás házról házra a holttestek után. A Baton Rouge és New Orleans között St. Gabrielben létesített tábori halottasházban a nap 24 órájában zajlik a munka.

Vélemények

New Orleans, az álmok városa

Már hallom generációm tagjait, amint majd egyszer azt mondják az utánunk jövőknek: "El sem tudjátok képzelni, milyen is volt New Orleans a Katrina előtt." És igazuk lesz, a város soha nem lesz már olyan, mint azelőtt. Még ha mindent az eredeti állapotában állítanak is vissza, ha minden kockakövet, lámpaoszlopot lemásolnak is, és úgy rakják a helyére, akkor sem lesz a régi. De amúgy is, hogyan lehetne pontosan utánozni a járdákon húzódó repedéseket, a St. Charles utcán közlekedő villamosok fölé boruló öreg fákat, az Audobon parkon keresztülfutó sétányt szegélyező hatalmas tölgyeket? Elveszett minden, víz alá került, megfulladt.

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon