szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lengyelország egyértelműen megsértené nemzetközi kötelezettségvállalásait, ha visszaállítaná a halálbüntetést - figyelmeztettek az Európa Tanács és az Európai Unió illetékesei.

A most vasárnapi parlamenti választásokon első helyre került Jog és Igazságosság pártjának vezetői az elmúlt években a halálbüntetés visszaállítását propagálták, mondván, hogy így lehetne hatékonyan küzdeni a korrupció és a bűnözés ellen. Pártjuk tavaly, még ellenzékből be is nyújtott egy parlamenti javaslatot ebben az ügyben, de azt - kis többséggel - leszavazták. A kérdés ugyanakkor a mostani kampányban nem volt vezető téma, s a pártot irányító kettős, a Kaczynski-testvérek egyik tagja sem jelezte, hogy hatalomra kerülve újból kezdeményeznék a törvénymódosítást.

Lengyelország 1997-ben törölte el a halálbüntetést, de már évekkel azt megelőzően sem alkalmazták ezt a büntetési fajtát. A halálbüntetés tilalma az Emberi Jogok Európai Egyezményének egyik alaptétele, s egyben előfeltétel ahhoz, hogy egy ország bekerülhessen az emberi jogok felügyeletével, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó Európa Tanács (ET) tagjai közé. (Lengyelország a kilencvenes évek elején lett az ET tagja, s idén májusban a szervezet soros elnökeként otthont adott az ET legutóbbi csúcsértekezletének.)

Hétfőn az EU-bizottság egyik szóvivője is úgy foglalt állást, hogy a halálbüntetés visszaállítása ellentétes lenne az összes európai ország által vallott alapértékekkel, valamint az alapvető jogokkal foglalkozó EU-chartával, s hogy az Európai Unió már a tagjelöltektől megköveteli a halálbüntetés eltörlését, ez a csatlakozási tárgyalások feltétele. Nem véletlen, hogy 2002-ben Törökország is megtette ezt a lépést.

Európában ma már csak Oroszországban van halálbüntetés, de 1996-ban az orosz vezetés moratóriumot hirdetett. Világszerte azonban még mindig mintegy 70 országban hajtanak végre halálos ítéleteket, s közöttük van két, demokratikus ország, az Egyesült Államok, illetve Japán is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Totális jobboldali győzelem Lengyelországban

A szavazókat közvetlen a voksolás után megkérdező közvélemény-kutatók szerint a katolikus-konzervatív Törvény és Igazság nyerte a választásokat megelőzve az előzetesen esélyesebbnek tartott mérsékelt jobboldali liberális Polgári Platformot. A négy éve 41 százalékkal győztes kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség 11 százalékot szerzett, és még örülhet is.

MTI Világ

Húsz vádlottra kértek halálbüntetést a terroristaperben

Kuvait fővárosában kedden megkezdődött 37 iszlám fegyveres aktivista pere, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, és részesei voltak a kuvaiti rendőrséggel lezajlott véres januári összecsapásoknak.

MTI Világ

A győztesek koalíciós kormányt alakítanak Lengyelországban

Minden bizonnyal jobboldali koalíciós kormány alakul Lengyelországban a vasárnapi parlamenti választások nyomán. Erre utalt késő esti televíziós nyilatkozatában a választásokon győztes keresztény-konzervatív Törvény és Igazság (PiS) párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski.

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Chadwick Boseman, Borat és a nők menetelése – ez volt az idei Golden Globe

Chadwick Boseman, Borat és a nők menetelése – ez volt az idei Golden Globe

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány