szerző:
MTI

Egy nappal a német választásokat lezáró drezdai forduló előtt újabb forgatókönyvek jelentek meg a német sajtóban, szerzőik szerint ezekkel le lehet zárni a német belpolitikai patthelyzetet.

A müncheni Süddeutsche Zeitung hétvégi kiadásában arról ír, hogy "szociáldemokrata képviselők új választások gondolatával" játszanak. A szociáldemokrata párt (SPD) vezetése szavakban ellenzi az új választások gondolatát, ám a parlamenti frakcióban egyre erősebben gyökeret ver a gondolat. Elgondolásuk az, hogy amennyiben létrejön a nagykoalíció, s Angela Merkelt, a konzervatívok jelöltjét sem lehet elhárítani mint kancellárt, a Bundestagban kell olyan szavazati arányt kialakítani, amely lehetetlenné teszi Merkel trónra emelését, de még inkább a Bundestag feloszlatását és új választások kiírását kényszeríti ki.

A Szövetségi Gyűlésben (Bundestag) az első két fordulóban abszolút többség szükséges a kancellár megválasztásához, ami az összes Bundestag-képviselő szavazatának a felét, plusz egy szavazatot jelent. A harmadik fordulóban az nyer, aki a jelenlévőktől a legtöbb szavazatot kapja. A köztársasági elnöktől függ, hogy elfogad-e egy ilyen ingatag támogatottságú kancellárt, vagy eloszlatja a Bundestagot, s ismét új választások következnek.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a szociáldemokrata képviselők azzal számolnak, hogy Gerhard Schröder kancellárnak könnyebb dolga lenne az új választásokon, azok kampányában, mert a konzervatív pártoknak Merkel helyett valószínűleg új jelöltet kellene találniuk. Merkellel elégedetlenek a konzervatív pártok soraiban, a kampány idején élvezett óriási előny 0,9 százalékra zsugorodott a szeptember 18-i választások napjára, ám jelenleg az erőteljes szociáldemokrata nyomás közepette mindenki szolidáris Merkellel, vagy annak igyekszik látszani.

Vasárnap több mint 200 ezer embert szólítanak az egyik drezdai választókerületben az urnákhoz, illetve azokat már nem, akik levélben előzőleg elküldték szavazataikat. A 160-as választókerületben (Drezda I) haláleset miatt voltak kénytelenek elhalasztani a szavazást vasárnapra. Politológusok véleménye szerint Drezda csak az arányokon változtathat, a kialakult helyzeten, azon, hogy a konzervatívok frakciója a legnagyobb, már nem. A drezdai szavazás előtt a CDU/CSU 225 mandátummal rendelkezett a Bundestagban, az SPD 222-vel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Németország miatt aggódik az EU

Gyors kormányalakításra sürgette a német politikai erőket hétfőn José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke, egyben arra is utalva, hogy enélkül nehéz lesz döntéseket hozni számos fontos uniós kérdésben.

MTI Világ

Nem hátrál ki Merkel mögül a CDU/CSU

A német konzervatívok (CDU/CSU) hétfőn kitartottak amellett, hogy még mielőtt megkezdődnének a nagykoalíciós tárgyalások a szociáldemokratákkal (SPD), szögezzék le: csak Angela Merkel lehet Németország következő kancellárja.

MTI Világ

Tizenötmillióan nézhették a Schröder-Merkel vitát

Gerhard Schröder német kancellár úgy vélte, hogy kormányzása idején Németország békepolitikát folytató középhatalomként rögzítette helyét a világban, míg Angela Merkel, a konzervatív ellenzék kancellárjelöltje elmarasztalta a szociáldemokrata-zöld kormányt, mert Németország a gazdasági növekedésben sereghajtó az Európai Unióban.

MTI Világ

Merkel tarolt a CDU/CSU-frakcióban

Csaknem százszázalékos eredményt ért el Angela Merkel, a német konzervatív pártok (CDU, CSU) kancellárjelöltje a keddi frakcióvezető-választási ülésen.

hvg.hu Karrier

A németek ötször annyit keresnek, mint mi

A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. idén augusztus ban 220 hazai vállalat béradatait elemezte. A vizsgálatból többek között kiderült, hogy a személyzeti szakemberek a juttatási csomagok kialakításánál elég jól becsülik előre az infláció mértékét, s a legjobban a jogászokat és informatikusokat fizetik meg.

MTI/hvg.hu Világ

Merkel vagy Schröder?

Németország háború utáni történelmének legrövidebb választási kampánya után a közel 62 millió választásra jogosult többsége vasárnap új összetételű Szövetségi Gyűlést, avagy parlamenti alsóházat (Bundestag) választ. A szavazóhelyiségek reggel nyolc órakor nyitottak és este hat órakor zárnak. Bajorországban vontatottan, a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában élénk érdeklődés mellett zajlanak a német parlamenti választások. A kora délutáni órákban még nem tudták megjósolni, hogy a választási részvétel meghaladja-e a 2002-es 79,1 százalékos részvételi arányt.

MTI Világ

Gerhard Schröder, a küzdő (portré)

Gerhard Schröder, Németország 61 éves kancellárja az utolsó pillanatban sem adta fel: utolsó választási fellépésén a rengeteg beszédtől berekedve figyelmeztette a "közvélemény manipulálóit", akik vesztesnek tüntették fel pártját, a szociáldemokrata pártot (SPD).

MTI Világ

Angela Merkel rendhagyó karrierje (portré)

"Németországot akarom szolgálni", "minden német kancellárja akarok lenni" - ezekkel a szavakkal fogadta el május végén Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke a konzervatív pártok (CDU, CSU) felkérését, hogy kancellárjelöltként induljon az előre hozott választásokon, vezesse győzelemre a keresztény uniópártokat, s személyében először foglalja el nő a kancellári posztot Németországban.

Fókuszban

Angela Merkel, a kihívó

Aligha gondolta volna Mick Jagger, amikor a hatvanas években lemezre énekelte Angie című slágerét, hogy azzal négy...

Fókuszban

Gerhard Schröder, a lemondó

"Ha nem sikerül számottevően csökkenteni a munkanélküliséget, nem érdemeljük meg, hogy újraválasszanak bennünket" -...

MTI Világ

A német sajtó a bizonytalanságtól tart leginkább

Teljesen váratlanul érték a választások az országot, az eredmény úgyszintén. A németek két világos út között választhattak volna, s ők választottak egy harmadikat középen, amely mindenhova vezethet, még új választásokhoz is - írta hétfői vezércikkében a Die Welt.

Gazdaság

Milyen hatása lesz Magyarországra a német választásoknak?

A német választásokat követő politikai patthelyzet megoldásától függ, hogy Magyarország számára kedvezően alakulnak-e a jövőben a folyamatok a legnagyobb exportpiacon, vagy újra kell gondolni a magyar gazdasági stratégiát, végső következtetést korai levonni - vélekedett Rácz Margit, a Világgazdasági Kutató Intézet kutatója.

Kétszer annyit várt belépésre Ferihegyen, mint amennyi a repülőút volt

Kétszer annyit várt belépésre Ferihegyen, mint amennyi a repülőút volt

Megvan az Európa Tanács új főtitkára

Megvan az Európa Tanács új főtitkára

Öngyilkos lett egy százezrek által követett YouTube-sztár

Öngyilkos lett egy százezrek által követett YouTube-sztár

Szinte semmi nem maradt a repülőből, amelyik hajtóműhiba miatt egy épületbe csapódott Oroszországban

Szinte semmi nem maradt a repülőből, amelyik hajtóműhiba miatt egy épületbe csapódott Oroszországban

Több mint 4,6 milliárd forint adót engedett el a kormány tavaly a kaszinós cégeknek

Több mint 4,6 milliárd forint adót engedett el a kormány tavaly a kaszinós cégeknek

Kocsis Máté kiértékelte az előválasztást: Gyurcsány

Kocsis Máté kiértékelte az előválasztást: Gyurcsány