szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Részrehajlónak nevezte a Rafík Hariri volt libanoni kormányfő meggyilkolásának körülményeit vizsgáló ENSZ-bizottság jelentését a szíriai tájékoztatási miniszter, míg a libanoni elnök tagadta, hogy a merénylet előtt néhány perccel telefonon beszélt volna az egyik gyanúsítottal.

Mahdi Dahlalláh szíriai tájékoztatási miniszter szerint "úgy tűnik, hogy a jelentés teljesen politikai természetű, s egy Szíriának címzett politikai nyilatkozat". A New Yorkban csütörtökön közzétett jelentésre a damaszkuszi kormány tagjai közül elsőként reagáló tájékoztatási miniszter szerint "egy vizsgálatnak szakmainak kell lennie, s bizonyítékokon kell alapulnia, nem pedig szóbeszéden".

Dahlalláh szerint a jelentés" ellentmond a legelemibb nyomozási feltételeknek és módszereknek". A dokumentumban foglalt "hamis vádaskodások" veszélyesek, és nagy politikai kihatásuk lesz. Nem tárja fel az igazságot, ellenben része egy megtévesztő akciónak, és növeli a feszültséget a térségben – mondta a miniszter az al-Dzsazíra arab hírtévének nyilatkozva.

Dahlalláh szerint a Detlev Mehlis német ügyész vezette ENSZ-vizsgálat és az annak eredményeként közzétett jelentés "a Szíria elleni nyomásgyakorló kampány része, amely nem riad vissza attól, hogy minden rosszért, ami a világban történik, Damaszkuszra hárítsa a felelősséget". A miniszter a jelentés tartalmának "tisztázásától" tette függővé, hogy országa a továbbiakban együttműködik-e a nemzetközi vizsgálattal.

A Mehlis-jelentés a Hariri-merénylet egyik gyanúsítottjaként nevezi meg Aszef Saukatot, a szíriai katonai titkos szolgálat vezetőjét, Bassár el-Aszad elnök sógorát, Szíria második legnagyobb hatalmú emberét, aki a gyanú szerint félrevezető manőverként rávette Ahmed Tajszír Abu Adasz ismert szélsőségest, hogy hetekkel az öngyilkos merénylet előtt egy videofelvételen teljes egészében magára vállalja az akciót.

Bejrútban Szíria-ellenes libanoni parlamenti képviselők Emile Lahud elnök lemondását követelik, miután a Mehlis-jelentés érintettként nevezte meg a libanoni államfőt is. A világszervezet vizsgálóbiztosai szerint a Hariri és húsz másik személy életét kioltó februári merénylet előtt néhány perccel Lahud – egyelőre ismeretlen tartalmú – telefonbeszélgetést folytatott az egyik gyanúsítottal.

A libanoni elnök pénteken szóvivője útján "kategorikusan" tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylőkhöz. A szóvivői nyilatkozat az elnök elleni kampány részének nevezte a jelentés Lahud érintettségére vonatkozó pontját. Az államfői hivatal "minden alapot nélkülözőnek" minősítette azt az állítást, miszerint az egyik merénylő felhívta volna az elnököt. Lahud emellett jelezte, hogy nem áll szándékában lemondani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

SZÍRIA KIVONUL

Április 30-áig az összes katonáját és hírszerző apparátusát kivonja Libanonból Szíria - jelentette be Terje...

Dezső András (hvg.hu) Világ

Tudod, ki Hariri? - a hvg.hu helyszíni tudósítása Libanonból

Libanon fővárosában az ex-kormányfő merényletére emlékeztető gödör akár katasztrófaturista-látványosság is lehetne, ha a forrongó és érezhetően feszült hangulatú Bejrútból a merénylet óta nem tűntek volna el a turisták. Az ex-kormányfő elleni merénylet nemcsak morális, de gazdasági sokkot is okozott az országnak - derül ki a hvg.hu helyszíni tudósításából.

hvg.hu Világ

Merényletben meghalt Rafik Hariri volt libanoni kormányfő

Életét vesztette az ellene elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Rafik Hariri volt libanoni kormányfő - közölték libanoni televíziók, majd a bejrúti amerikai kórház egyik alkalmazottja. A hírt megerősítette Fardi al-Hazin libanoni idegenforgalmi miniszter is.

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök