szerző:
MTI

Olimpiai szégyent emleget Peking kapcsán a szerdai The Washington Post, amely szerint a nyári játékok az elnyomás kirakatává válhatnak.

Az idei pekingi olimpia nem azt fogja megmutatni a világnak, hogy Kína felemelkedőben levő világhatalom kirobbanó gazdasággal és gyorsan korszerűsödő társadalommal. Az olimpiai játékok ehelyett azt mutatják majd meg, hogy Kína nem tudott kitörni a rendőrállamiságból: erőszakos elnyomás, cenzúra és politikai üldözés zajlik az országban - olvasható a tekintélyes amerikai liberális napilap szerkesztőségi cikkében.

Az újság szerint az önmagát pragmatikusnak és reformistának beállító Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök láthatóan képtelen megérteni: az utóbbi hónapokban folytatott pekingi politika aláaknázta azt a megtiszteltetést, hogy Kína rendezheti meg az olimpiát és azzal a kockázattal jár, hogy lerombolja Kína nemzetközi tekintélyét.

A lap emlékeztetett: Hu kormánya már a tibeti zavargások előtt szorított az elnyomáson, kiadványokat zártak be, ellenzékieket vetettek börtönbe és ügyvédeket zaklattak az olimpia előtt a harmónia jegyében. A hatóságok nemcsak Tibetben, még Pekingben sem tudták betartani ígéretüket, hogy lazítanak a sajtó ellenőrzésén. Kínában, ahol az alkotmány védi a szólásszabadságot, újságírókat zárnak rács mögé, mert bírálni merik az olimpia megrendezésének módját.

Kína továbbra is támogatja a világ legvéresebb rezsimjeit, közöttük a népirtást pártoló Szudánt és Burma brutális katonai vezetését. Peking Észak-Korea sztálinista diktatúrája mögött áll és gátolja az Irán elleni nemzetközi szankciókat - sorolja Kína bűneit a The Washington Post.

A nyugati vezetők, köztük George Bush amerikai elnök mindezek ellenére úgy hiszik, hogy Peking sikeres olimpiát rendezhet. Bush azzal, hogy meggondolatlanul kijelenti, "sportrajongóként" látogat majd Pekingbe, azt üzeni Hu Csin-tao elnöknek: nem kell attól tartania, hogy a másként gondolkodók bebörtönzése vagy a tibeti szerzetesek megveretése befolyásolhatja a leginkább politikai tartalmú olimpiai eseményt, a megnyitót.

Akár elutazik Pekingbe Bush, akár nem, az olimpia nem Kína nagyságára, hanem arra fogja emlékeztetni a világot, hogy továbbra sem biztosít szabadságot polgárainak, elnyomja a kisebbségeket és erkölcstelen szövetségesi viszonyt ápol más elnyomó rezsimekkel - írta a The Washington Post.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Sarkozy bojkottálná a pekingi olimpiát, Bush ott lesz

Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. George Bush szerint az olimpia elsősorban sportesemény és nem politikai rendezvény. A németek sem támogatják a bojkottot.

Hét nap

Spielberg kontra Peking

Lemondott a nyári pekingi olimpiai játékok művészeti tanácsadói pozíciójáról Steven Spielberg amerikai filmrendező...

Világ

Peking aggódik: Tibet, tüntetők, könnygáz

Lhászában a kínai hatóságok, a tibeti emigráns kormány székhelyének, Dharmszalának közelében pedig az indiai rendőrség vett őrizetbe tüntetőket. A demonstrálók Tibet függetlenségét követelték.

MTI Világ

Tibet-megmozdulás volt Pekingben

Első ízben terjedtek át Pekingre a Tibet-párti megmozdulások: a kínai főváros egyik egyetemén néhány tucat diák hétfőn gyertyás ülősztrájkot tartott.

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!