szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Uniónak a jövőben hatékonyabban kell felvennie a harcot a fiatalkori bűnözéssel.

Erről állapodott meg vasárnap Berlinben hat uniós tagállam, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és a vendéglátó Németország belügyminisztere. Wolfgang Schauble német belügyminiszter bejelentette, hogy ennek érdekében közös levélben fordulnak az EU soros cseh elnökségéhez, továbbá az Európai Bizottsághoz.

A hat uniós tagállam az úgynevezett G6-csoporthoz tartozik, amely 2003-ban egy francia-német kezdeményezés alapján jött létre. Célja az, hogy az érintett országok képviselői a napi kérdések mellett az együttműködés súlypontjairól egyeztessenek.

A tanácskozást különös időszerűvé tette az elmúlt hét közepén a németországi Winnendenben elkövetett, összesen 16 halálos áldozattal járó ámokfutó merénylet. Mindennek kapcsán a miniszterek elsődlegesnek nevezték a fiatalkori erőszak okainak feltárását. Külön hangsúlyozták, hogy szükség van az internet kommunikációs szerepének megvizsgálására.

A találkozón részt vett Janet Napolitano új amerikai belbiztonsági miniszter is, akivel az európai résztvevők a terrorizmus, illetve a bűnözés elleni harc kérdéseiről, továbbá az adatvédelemről, valamin általánosságban a transzatlanti együttműködés belbiztonsági kérdéseiről egyeztettek.

Napolitano egyébként egy vasárnapi német lapnak nyilatkozva korainak nevezve a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatos európai vitákat. A miniszter azt hangoztatta: egyelőre nem született döntés arról, hogy az Egyesült Államok kéri Európát ottani foglyok befogadására. Az amerikai kormány csak arról döntött, hogy a tábort egy éven belül bezárják, s külön-külön értékelik az ott fogva tartottak ügyét. Ez csak az első lépés, s minden megfontolás ez után következik majd - fogalmazott a miniszter.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban