szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Madeleine Albright szerint a szélsőségek előretörése nagyobb veszély Kelet-Közép-Európa országai számára, mint a válság gazdasági hatása - mondta Kóka János, miután pénteken Washingtonban megbeszéléseket folytatott a volt amerikai külügyminiszterrel.

Az SZDSZ frakcióvezetője elmondta: egyetértettek abban, hogy a szélsőjobb térnyerése többet árthat Magyarország nemzetközi tekintélyének, mint a világgazdasági válság. Megállapították, hogy a populista nacionalizmus évekre marginalizálhatja Magyarországot, és a belpolitikai károkon kívül nehezen és hosszan gyógyuló nemzetközi politikai sebeket okozhat az országnak.
   
Albright asszony kifejtette: aggodalommal szemléli azt, ahogy Magyarország, Csehország és a térség más országai ezekben a hónapokban feleslegesen játsszák el két évtized alatt felhalmozott nemzetközi tekintélyüket. Magyarország kapcsán a szélsőjobb utcai masírozásáról és politikai előretöréséről a sajtóban szereplő hírekre utalt, Csehországot illetően pedig arra, hogy képes volt romba dönteni EU-elnökségi pozícióját a belpolitikai viszálykodás miatt.
   
A volt külügyminiszter a demokrata párt háttérintézménye, a National Democratic Institute (NDI) elnökeként támogatást és együttműködést ígért abban, hogy nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a demokrácia ügyében Magyarországra és Kelet-Közép-Európára.
   
Azon kérdés kapcsán, hogy Albright asszony mit javasolt a szélsőjobb előretörése ügyében, Kóka János elmondta: az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a demokratikus intézményrendszer részei azok a szellemi műhelyek és nem kormányzati intézmények, amelyek segíthetnek a társadalmi feszültségek, a gazdasági válság és a szélsőjobb előretörése közötti összefüggések jobb megértésében.
   
"Itt csak a szellem ereje, a demokrácia erősítése és az ezzel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok elemzése vihet előre" - hangsúlyozta. Azt mondta: ahogy annak idején a demokráciát képes volt az Egyesült Államok exportálni, Kelet-Közép-Európa pedig importálni, most arra van szükség, hogy a térség, s benne Magyarország azokat a gyakorlatokat és intézményeket is átvegye, amelyek képesek segíteni abban, hogy a demokratikus erők meggátolhassák a szélsőjobb és a populista nacionalizmus előretörését.
   
Kóka János meghívta Magyarországra a volt külügyminisztert egy konzultációra, a kelet-közép-európai demokrácia állapotáról és a szélsőségek térnyeréséről való közös gondolkodásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből

Furcsa hiba: egy kedvezmény miatt maradnak ki szállásadók ezrei az állami kártérítésből