szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugodtan kezdődött a hétfői nap a közép-amerikai Honduras fővárosában az elnök leváltása miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalom végeztével, amely reggel hat óráig tartott.

A tüntetők egy kis csoportja a tilalommal szembeszállva az éjszakát az elnöki rezidencia körül rögtönözve felépített barikádoknál töltötte. Erőszakos eltávolításukra a katonaság nem tett kísérletet. Egy-két lövés eldördült ugyan az épület felől, de senki sem sérült meg - mondta az egyik aktivista.
   
A személy- és közúti forgalom normálisan indult reggel Tegucigalpában. A Manuel Zelaya elnök puccsszerű elűzése ellen fellépő társadalmi szervezetek országos sztrájkot hirdettek meg hétfőre, a parlament által ideiglenesen államfői tisztséggel megbízott Roberto Micheletti házelnök viszont a munka felvételére szólította fel a lakosságot egy rádióbeszédében.
   
A megválasztott elnök mellett kitartó televíziók és rádióadók továbbra is hallgattak, beleértve a CNN amerikai hírtelevíziót, amely kétségbe vonta a Zelaya önkéntes lemondásáról kiadott hivatalos hír igazságtartalmát. Zelaya már a száműzetésben leszögezte, hogy soha sem mond le, és a leváltására nincs törvényes lehetőség. "Hondurasban az egyetlen legitim elnök az, akit a nép megválasztott" - jelentette ki, és tagadta, hogy megsértette volna a törvényeket és az alkotmányt.
  
 Zelaya Managuába indulása előtt, még a Costa Rica-i fővárosban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte azt is, hogy nem folyamodik erőszakhoz vagy külföldi katonák segítségéhez a hazatérésben. "A béke embere vagyok. Nem hiszek az erőszakban. Az emberiséget az észnek és a hitnek kell mozgatnia. A párbeszédért és az összefogásért küzdök. Nem használok fegyvert" - mondta a száműzetésbe kényszerített Zelaya .

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Pénteken megdőlhet a napi melegrekord, vasárnap már havazhat

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága