szerző:
MTI

Amerikai és lengyel katonák súlyos károkat okoztak az ókori Babilon romjaiban és az ott lévő értékekben, többek között az Istár-kapu sárkányai is sérültek – közölte az UNESCO.

A nemzetközi kutatók által az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) számára készített jelentésből kiderül: 2003 és 2004 között az amerikai és lengyel megszálló csapatok olyan halmokat is elhordtak, amelyek alatt még Perzsia korabeli város ki nem ásott részei voltak.

"A katonák vélhetően a kincsek után kutatva zúzták össze a köveket" - mondta John Curtis, a British Museum konzervátora. A nehéz katonai járművek súlyos károkat okoztak többek közt az Istár-kapun át vezető 2600 éves felvonulási út díszítésén is.

A legendás Nabukodonozor király rezidenciáját 2003 áprilisa és 2004 decembere között a szövetséges csapatok támaszpontja vette körül, amelyet eredetileg a rablók és a vandálok elleni védelem jegyében emeltek. A tábort végül mégis lebontották. "A katonák vélhetően nem vették észre, hogy régészeti területen mozognak, és egyszerűen szétrombolták az egészet" - mondta a német archeológiai intézet szakértője. A kilenc négyzetkilométeren elterülő romok nagy részét még nem ásták ki, így valószínűleg a tájat rondító szeméthalomnak gondolták - tette hozzá Margarete van Ess.

A kutatók bíznak abban, hogy erős nemzetközi összefogással Babilon romjai még megmenthetők. "Azt akarjuk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, nyilvánítsák a világörökség részévé" - mondta az UNESCO egyik szakértője.

Az azonban továbbra is bizonytalan, hogy ki állná az ehhez szükséges pénzt, és hogy a nemzetközi kutatók mikor térhetnek vissza Babilonba. Biztonsági okokból ugyanis jelenleg egy külföldi sem dolgozhat a területen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Monitor

UNESCO kontra Prága

Milyen magasak lehetnek, s a száztornyú Prága mely részén épülhetnek felhőkarcolók anélkül, hogy a Moldva-parti...

MTI Világ

UNESCO: a kultúra nem áru

A kulturális sokszínűség megőrzését célzó egyezményt nagy többséggel – Egyesült Államok és Izrael tiltakozása ellenére – fogadta el az UNESCO 33. közgyűlésén Párizsban.

Kult

UNESCO-ösztöndíj: barátok közt?

Uniós tagságunkkal a magyar diákoknak is egyszerűbb lehet külföldi egyetemeken tanulni, ám a tanulmányok finanszírozása egyáltalán nem könnyű; felértékelődött hát minden egyes megszerezhető euró. A Magyar UNESCO Bizottság posztgraduális ösztöndíj-pályázatára viszont a mutyizás árnyéka vetül.

MTI Kult

Az UNESCO nem kér a "modern világ hét csodájából"

A kínai Nagy Fal, a jordániai Petra romváros, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichén Itzá, a római Colosseum és az indiai Tádzs Mahal lett a modern világ hét csodája - jelentették be szombat este a lisszaboni Luz stadionban tartott ünnepségen. Az UNESCO elhatárolódott a kezdeményezéstől.

Világ

Az újságírók védelmében emelte fel szavát az UNESCO

Az újságírók biztonsága áll az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) legújabb felhívásának középpontjában, melyet egy nappal a sajtószabadság csütörtöki világnapja előtt tettek közzé.

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Újabb repülőgépeket vásárol a honvédség, egyet rendszeresen Orbán használ

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett