Az amerikai hírszerzés számított az al-Kaida karácsonyi meglepetésére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az amerikai hírszerzés tudta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat "karácsonyi meglepetésre készül", de a felderítés nagyon bizonytalan jelzéseket kapott, így nem "állt össze az a kép", ami előre jelezte volna a Delta-Northwest gépe elleni merényletkísérletet - jelentette ki egy magas rangú amerikai hírszerző tiszt a CBS televíziónak nyilatkozva.

A névtelenséget kérő nyilatkozó elmondta: már hónapok óta nyomon voltak, de nem tudták összerakni a "kirakós játék mozaikkockáit". Az illetékes utalt arra is, hogy az elhárítási és nyomozó ügynökségek között működő Nemzeti Terrorizmusellenes Központ (NCTC), amely a nemzetközi szervezetekhez köthető feltételezett terroristák listáját kezeli, naponta 8 ezer bejelentést kap.

A hírszerző központokhoz nem jutott el olyan adat, amely arra mutatott volna: hamarosan terrortámadással próbálkoznak, ezért az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy az al-Kaida még csak a merénylet előkészítését végzi - mondta a hírszerző tiszt.

Felhívta a figyelmet arra: a jómódú családból származó Umar Farouk Abdulmutallab beszervezése arról is tanúskodik, hogy az al-Kaida egyre kiszámíthatatlanabbá teszi toborzó tevékenységét. A beszervezendő személyeket mind szélesebb társadalmi rétegek tagjai közül igyekszik magának megnyerni. Már nem csak 21 és 40 év közötti arab, muzulmán férfiakat környékez meg, hanem más társadalmi-környezeti háttérrel rendelkező embereket is, ami tovább nehezíti a hírszerzés munkáját.