szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A délszláv háború idején Ratko Mladics rendszeresen tárgyalt horvát tábornokokkal, ezek a tárgyalások pedig zömmel Pécsett zajlottak – írja a horvát jutarnji.hr hírportál a tábornok Hágában nyilvánosságra hozott naplórészleteire hivatkozva.

A pécsi találkozókon a horvát és a szerb erők közötti fegyver- és üzemanyagszállítás, valamint a bosnyákok ellen folytatott közös harc részleteit beszéltek meg. A baranyai városban állapodtak meg a tűzszünetekről is – írja a horvát napilap, amely a titkos találkozók másik színhelyeként a montenegrói Njivice települést nevezi meg.

A cikk szerint egy 1993 júliusában írt naplóbejegyzésben Mladics tábornok arról tesz említést, hogy a horvátok a fegyverekért cserébe több mint egymillió német márkát adtak, valamint két tartály üzemanyagot, illetve egyéb „szolgáltatásokat is nyújtottak”. A naplórészletekből a horvát lap szerint kiderül, hogy Mladics további pénzeket, mintegy 8 millió német márkát várt horvát „tárgyalópartnereitől”.

©

A dokumentumok tanúsága szerint 1992 szeptemberében Mladics Pécsett találkozott a boszniai horvátok és Horvátország küldötteivel. A horvát delegációt Szlobodan Parljak vezette, aki azt kérte Mladicstól, hogy a szerb erők szüntessék meg Slavonski Brod város tüzérségi támadását. A jajcei horvátok a megegyezés szerint áramot adtak volna a szerbeknek, ha ők cserébe helyreállítják a vízszolgáltatást. A horvát küldött, ha a naplóbejegyzés hitelességében bízni lehet, azt javasolta Mladicsnak, hogy függesszék fel a harcokat – írja a legtekintélyesebb horvát napilap.

Ugyancsak ezen az 1993-as pécsi találkozón vetette fel a horvát fél, hogy a szerb és a horvát erők közösen lépjenek fel az „igazi veszély”, a muszlimok ellen. „Az 1939-es határok visszaállítása a célunk, ha ezt nem érjük el, folytatjuk a háborút” – idézi Mladics naplóbejegyzéséből Szlobodan Parljak horvát küldöttet a Jutarnji List. Parljak Mladics feljegyzései szerint megpróbálta őt meggyőzni arról, hogy a horvátok és a boszniai muszlimok között létrejött megállapodások csak az USA nyomására és a muszlim világ megnyugtatására jöttek létre.

Parljak egy későbbi találkozón már azt hangsúlyozta, jó irányba tartanak a „dolgok”. Jó esély van Bosznia és Hercegovina felosztására, és egy kanton létrehozására, ahová „el tudnak költözni a muszlimok”. Arról, hogy a muszlimok lakta területek és velük a jelentős kisebbség kihez kerüljön, a bejegyzések alapján nem tudtak megegyezni a napló szerint nem is annyira szemben álló felek.

Hol van Mladics?

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka, a háborús bűntettekkel vádolt Ratko Mladics 1943-ban született Bosznia-Hercegovinában, apját horvát usztasák gyilkolták meg a második világháborúban. A JNA (Jugoszláv Néphadsereg) tisztje volt, majd a boszniai szerb erők főparancsnoka. Jelenleg háborús bűnökkel vádolják hivatalosan Szerbiának nincs tudomása hollétéről, de feltételezik, hogy voltak olyan időszakok, amikor a kormány, illetve a szerb titkosszolgálat is segítette a szökésben. A tábornok sokáig biztonságban érezte magát Szerbiában, sokszor mutatkozott nyilvánosan. Utoljára 2000-ben látták egy barátságos futballmérkőzésen, amelyet Jugoszlávia és Kína válogatottja játszott.

Bár soha nem bizonyították, sokan azt feltételezik, hogy Mladics tábornoknak közvetve köze van két szerb kiskatona halálához is. A járőrpárost 2004 októberében találták holtan egy szerb katonai bázison. Bár a szerb hatóságoknak még az FBI szakemberei is segítettek a nyomozásban, máig nem derült ki, mi is történt valójában. A médiában azonnal elterjedt, hogy a két katonának azért kellett meghalnia, mert látták a bázison rejtőzködő volt tábornokot.

Az alábbi felvételeken Ratko Mladics családja körében látható. A videókat korábban nyilvánosságra hozó bosnyák tévé szerint a legfrissebb képeket csak néhány éve készítették.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

A kormány harmadik levelétől sem lettek okosabbak az oltásra regisztrálók

A kormány harmadik levelétől sem lettek okosabbak az oltásra regisztrálók

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson