szerző:
MTI

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) keddi állásfoglalásában elítélte azokat a cselekményeket, amelyek a gázai segélyflottilla elleni izraeli támadás során emberéleteket követeltek, és gyors, tárgyilagos, hiteles, illetve átlátható vizsgálatot követelt az ügyben.

Az ENSZ-testület tizenkét órán át tanácskozott zárt ajtók mögött a hétfői izraeli támadás ügyében hozandó intézkedésekről. A rendkívüli ülés után kiadott nyilatkozatban a BT követelte Izraeltől a segélyflottilla hajóinak és a fedélzetükön tartózkodó utasoknak az azonnali szabadon engedését. A nyilatkozat jogilag nem kötelező érvényű, de a 15 tagú testület egyhangú jóváhagyásával született meg.

Izrael hétfő hajnalban nemzetközi vizeken megrohamozott hat, segélyszállítmánnyal megrakott hajót, amely a Gázai övezetbe tartott. Az incidensben a hajóraj legalább kilenc nemzetközi aktivistája vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek, köztük izraeli katonák is. A BT állásfoglalásában leszögezte: "a gázai helyzet tarthatatlan".

A testület szerint "szükséges lenne biztosítani az áruk és a személyek folyamatos áramlását a térségbe, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan szállítását és elosztását". A dokumentumban visszafogottságra szólították fel a feleket, illetve azt kérték, hogy tartózkodjanak az egyoldalú és provokatív lépésektől.

Diplomáciai források szerint az állásfoglalásról tanácskozó ülésen nézeteltérés alakult ki a nyilatkozat szövegét megfogalmazó Törökország és az Izraelt hagyományosan támogató Egyesült Államok között, ami késleltette a nyilatkozat elfogadását.

©

Újabb segélyhajók közelednek

A hajóraj indításának egyik szervezője, a Free Gaza Movement (Szabad Gáza Mozgalom) bejelentette, hogy újabb, segéllyel megrakott hajók közelednek Gázához. Az izraeli helyettes védelmi miniszter szerint viszont nem fogják engedni, hogy bármilyen, humanitárius segélyt szállító hajó bejusson a Gázai övezet vizeire.

"Nem hagyjuk, hogy hajók érkezzenek Gázába, és ellássák azt a területet, amely terroristák bázisává vált, és fenyegeti Izraelt" - mondta Matan Vilnaj a közszolgálati rádióban. A hétfői kommandós akciót illetően a miniszterhelyettes azt mondta, "nincs kétsége afelől, hogy fel kellett tartóztatniuk a flottillát". Elismerte, hogy követtek el hibákat "az egyik hajó helyzetének felmérésekor", és "le fogják vonni a tanulságokat az esetből". 

Van, aki már hazatérhetett

Az izraeli állami rádió jelentése szerint az izraeli hatóságok 480 palesztinbarát aktivistát tartottak fogva, akiket a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes hajókaraván elleni razzia során állítottak elő. Az elfogott aktivisták a dél-izraeli Asdod börtönében voltak, míg a hajókaraván 48 utasát a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre szállították, hogy visszaküldjék őket országaikba. Többen már haza is tértek, a hajókon tartózkodó német állampolgárok közül öten - köztük két parlamenti képviselő - például már visszatértek Berlinbe. Hat másik német állampolgár sorsa egyelőre nem ismeretes. A német külügyminisztérium egyik szóvivője szerint tájékoztatták Guido Westerwelle külügyminisztert arról, hogy az utasok sértetlenek és jó egészségnek örvendenek. A két képviselő - Inge Hoeger és Annette Groth - az ellenzéki Baloldal tagja.

Az elfogott hajók hat görög aktivistája is megérkezett Athénbe az El Al járatával, a további több mint 30 görög aktivistát az izraeli hatóságok őrizetben tartják. Több török aktivista is hazaérkezett, köztük egy asszony egyéves kisfiával, aki - tekintettel a kisbabára - inkább a kiutasítást választotta, mint a börtönt. Nilufer Cetin újságíróknak elmondta, hogy a török zászlóshajón utazott, és kabinjuk fürdőszobájában bújtak el a kommandós támadás idején. Törökország három katonai repülőgépet küld Izraelbe a húsz sebesült török aktivistáért. Két repülőgép már fel is szállt, a harmadik délután indul, az egyik Haifából, a másik kettő pedig Tel-Avivból szállítja el a sebesülteket. A Turkish Airlines török légitársaság három gépet tart készenlétben, hogy a török állampolgárokat hazaszállítsa.

Úton van hazafelé egy volt amerikai nagykövet is. A 81 éves Edward Peck a Maryland szövetségi állambeli Chevy Chase-ből szintén a flottillával utazott - közölte felesége, Anne Peck.

Abbász folytatná a közvetett tárgyalásokat

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfő este tárgyalt a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetőivel, hogy felmérjék a tengeri incidens miatt kialakult helyzetet. Abbász egyik tanácsadója, Mohammed Istajeh szerint az elnök nem látja szükségét annak, hogy a palesztinok megszakítsák a közvetett béketárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy izraeli kommandósok megostromolták a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla vezérhajóját. Abbász azt mondta a találkozón, hogy nincs szükség a béketárgyalások megszakítására, mert a palesztinok az Egyesült Államokkal tárgyalnak, és nem közvetlenül Izraellel.

Mehmet Vecdi Gönül török védelmi miniszter szerint az Izraellel kialakult diplomáciai válság nem befolyásolja az izraeli gyártmányú Heron pilóta nélküli repülőgépek (drónok) tervezett törökországi vásárlását sem. Ankara, amely Izrael régi szövetségese, hétfőn hazarendelte izraeli nagykövetét, és lemondta a tervezett közös hadgyakorlatokat, miután az izraeli haditengerészet kommandósai hétfő hajnalban megtámadták a Gázai övezetbe segélyt szállító hajókat. A szoros katonai szövetséget ápoló Izrael és Törökország idén állapodott meg tíz Heron repülőgép szállításáról 180 millió dollár értékben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit

Greta Thunberg: A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Elindult a hibridek gyártása a magyar Audinál

Botrány a gyorskorcsolyázóknál: „Egyre kevesebbet sírdogál Lina”

Botrány a gyorskorcsolyázóknál: „Egyre kevesebbet sírdogál Lina”

Dés László és Balogh Kálmán is Prima Primissima Díjas lett

Dés László és Balogh Kálmán is Prima Primissima Díjas lett