szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új szlovák kormánykoalíció azt tervezi, hogy az angol nyelv kötelező lesz minden tanuló számára az alap- és középiskolában. A döntés a diákok javát szolgálná, ám a pedagógusszakma szerint anyagi akadályok merülhetnek fel.

Eugen Jurzyca oktatásügyi miniszter javaslatának kritikusai szerint kevés a nyelvtanár, és az állam az angol tanulásának kötelezővé tételével beleszólna a gyermekek és szüleik választásába is - írja a Bumm.sk révkomáromi hírportál. Egyelőre kérdéses, hogy melyik évfolyamtól és mikortól vezetnék be a kötelező angolt. Valószínű, hogy nem az általános iskola első osztálytól kezdődően, hanem csak a harmadiktól indulna az angoltanítás.

Jelenleg Szlovákiában a tanulók a harmadik osztálytól kezdenek el idegen nyelvet tanulni, majd a hatodik osztályban választanak ehhez még egyet. Ezt a rendszert két évvel ezelőtt az Európai Unió ajánlására vezette be Ján Mikolaj akkori oktatásügyi miniszter. 

Az angol kötelezővé tételéhez egyelőre nincs elég tanár Szlovákiában. A tanárképzőkről kikerülő nyelvszakosok többsége tanítás helyett az iparban és más magánszektori munkahelyeken kezd el dolgozni. A tanárokat érintő átképző, átszakosító kurzusok ügye egyelőre pénzhiány miatt nem reális.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Új Szó: nem lépnek ki az SaS-frakcióból az Egyszerű Emberek

Nem lép ki - legalábbis egyelőre - a szlovák kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) frakciójából az Egyszerű Emberek négy képviselője - erősítette meg az Új Szó szerint a képviselői csoport legismertebb tagja, Igor Matovič. A lap szerint Matovič arról is beszélt, hogy támogatni fogják a kormányprogramot és a program alapján benyújtott törvénytervezeteket.

MTI Világ

A szlovák sajtó szerint faragatlan a házelnök

Botrányosan viselkedik, nem tartja be a protokoll legelemibb szabályait sem, s ezzel szégyent hoz Szlovákiára - állítja a pozsonyi sajtó Richard Sulíkról, a szlovák parlament elnökéről.

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

Közel háromszáz újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás óta

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

"Tragédia, hogy felmentést érzünk, ha a járvány áldozata 70 felett járt"

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben