szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia elnök a G20 támogatásáról biztosította Japánt a nukleáris vészhelyzetben csütörtökön, de megerősítette, hogy Franciaország nem mond le az atomenergiáról.

Nicolas Sarkozy három héttel a hatalmas károkat okozó földrengés és szökőár után nyilatkozott Tokióban, ahová a kelet-kínai Nankingből érkezett. A francia elnök Kínában a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálásáról szóló G20-tanácskozást nyitotta meg.

Sarkozy a japáni francia közösséghez, majd Kan Naoto japán miniszterelnökhöz szólva tisztelgett a helyiek "kivételes bátorsága" előtt, és Franciaország segítségét ígérte. Ennek keretében az Areva robotokat említette, amelyek képesek lennének beavatkozni a Fukusima 1-es atomreaktor közvetlen közelében található, erősen sugárszennyezett területeken. Ezek bevetéséről már tárgyaltak is Kannal.

Bár a fukusimai katasztrófa komoly hatást gyakorolt néhány ország belpolitikai életére - ennek ékes példája a Zöldek előretörése a németországi tartományi választásokon -, a 2012-ben választásokkal szembesülő Sarkozy japáni látogatása után is makacsul kitartott az atomenergia mellett. Az üvegházhatás mérséklése érdekében úgy döntöttünk, hogy csökkentjük a gázfogyasztást - mondta a francia elnök. A kieső energiamennyiséget pedig nem tudjuk százötvenféleképpen helyettesíteni, csak nukleáris energiával - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár követőihez szólva Sarkozy a következőket mondta: "Az idő nem kedvez az elhamarkodott döntéseknek, amelyek nem jeleznek más, mint a hidegvér hiányát."

A francia elnök annyiban ismerte el a fukusimai katasztrófa nyomán támadt felzúdulás jogosságát, hogy kijelentette: a jövőben nélkülözhetetlen az atomerőművek biztonságának fokozása. "Inkább a biztonsági előírásokkal van probléma, mint az atomenergiával, amelynek egyelőre nincs alternatívája" - hangsúlyozta.

Sarkozy javasolta a G20 csoport nukleáris biztonsággal foglalkozó hatóságainak májusra történő összehívását. A tanácskozáson kidolgoznának egy normarendszert, amelyet a világ minden atomerőművében be kellene tartani. Szerinte "abnormális dolog", hogy nincsenek a nukleáris létesítményeket szabályozó nemzetközi biztonsági előírások, ezért ezeket még az év vége előtt meg kell fogalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Sarkozy Japánba látogat

Nicolas Sarkozy francia elnök a héten Japánba utazik: ő lesz az első külföldi vezető, aki látogatást tesz a szigetországban a március 11-én történt pusztító erejű földrengés és cunami után.

hvg.hu Világ

Miért fontos Sarkozynek a líbiai akció?

Merci beaucoup, Sarkozy! – kiált egy bengázi ellenzéki a francia rádióriporterek felé, miután a francia légierő szombaton megkezdte a várost ostromló kormánycsapatok semlegesítését. Nagyon régen volt olyan, hogy Észak-Afrikában a franciákat éltették, és ami azt illeti, Sarkozy maga is elszokott a dicsérettől az utóbbi időben. Ráfért egy kis bátorítás, mert az utóbbi időben szinte mindenhonnan csak rossz híreket kap, ami a jövőre esedékes elnökválasztások közeledtével egyre inkább aggaszthatja az elnököt.

hvg.hu Világ

Ellenlábasára hallgatott Sarkozy Líbiával kapcsolatban

Egy, a szálakat a háttérből mozgató ellentmondásos sztárfilozófus is befolyásolta Franciaország válaszát a líbiai polgárháború fejleményeire. Bernard-Henri Lévy el tudta érni, hogy Nicolas Sarkozy elnök az Élysée Palotában fogadja a líbiai ellenzék tagjait. Sokak szerint Lévynek nem kellett volna beavatkozni az állami ügyekbe, a "B-külügyminiszterként" is ismert filozófus azonban visszautasította a kritikákat.

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó