szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikerült ugyan megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását egy repedésből a megsérült japán atomerőműnél, de ezzel nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba – közölte szerdán a japán atomipari biztonsági ügynökség. Közben összesítették a romok mennyiségét is.

A tengervíz sugárszennyezettsége oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után. Közben döntést született, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet.

Bejelentették szerdán a romok eltakarításával foglalkozó hivatalok összesítését is, hogy becslések szerint csaknem 25 millió tonna törmeléket hagyott maga után a március 11-i földrengés és szökőár Japánban.

Ráadásul az összesítés csak három japán prefektúrára – Miagira, Fuksimára és Ivatéra – vonatkozik, ráadásul nem számoltak a megrongálódott gépkocsikkal és a partra sodort hajókkal. Szakemberek szerint a törmelék és a romok eltakarítása több évet vehet igénybe. Az ezzel járó költségeket várhatóan teljes egészében a japán kormány állja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A fukusimai erőmű mentesítéséhez különleges eljárásokat is bevetnek

A március 11-i földrengés, illetve szökőár következtében megrongálódott japán Fukusima-1 atomerőműből áramló radioaktív szennyezés miatti esetleges még súlyosabb katasztrófa megakadályozására a szakemberek olyan berendezéseket, illetve anyagokat is bevetnek, illetve már alkalmaztak is, amelyeknek eredetileg teljesen más a rendeltetése.

MTI Világ

Japán: 12 ezer felett a halálos áldozatok száma

Hónapokon át is folytatódhatnak a szivárgások a megsérült fukusimai atomerőműben, és a körülötte lévő veszélyzónában élők "egy ideig" még nem térhetnek vissza otthonaikba - közölte vasárnap a japán kormányszóvivő. A legújabb adatok szerint a földrengés és az azt követő cunami miatt tizenkétezernél többen haltak meg.

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy