szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem ért egyet a Damaszkuszt elítélő francia javaslat támogatását szerdán, washingtoni látogatása befejeztével. Lavrov, aki a közel-keleti kvartett találkozóján vett részt, majd Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel tárgyalt, s ezt követően a közös sajtóértekezleten - közvetlenül elutazása előtt - fogalmazott úgy, hogy nincs szükség ilyen határozatra az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Mint az orosz diplomácia vezetője kifejtette, a problémák megoldására kell összpontosítani, nem pedig egyes emberek elítélésére, ami nem hozza közelebb a rendezést. Szíriában a kormányellenes megmozdulások során jogvédő szervezetek szerint 1300 ember vesztette életét, s közel 12 ezer ellenzékit tartóztattak le. Franciaország június eleje óta szorgalmazza több másik országgal a damaszkuszi rendszer elítélését az ellenzéki megmozdulások durva elfojtása miatt, de a Biztonsági Tanácsban eddig nem sikerült megfelelő támogatást összegyűjtenie. A BT ugyanakkor kedden a leghatározottabban elítélte a damaszkuszi amerikai és francia nagykövetség elleni támadásokat, amelyek elkövetői hétfőn kormánypárti tüntetők voltak, s nyilatkozatában egyben felszólította a szíriai hatóságokat, hogy gondoskodjanak a külképviseletek védelméről.

A washingtoni közös sajtóértekezleten Clinton bejelentette, hogy amerikai szakértők utaznak Moszkvába az iráni nukleáris program jelentette probléma megvitatására, amelynek szakaszos megoldását szorgalmazza Oroszország. Az amerikai külügyminiszter a líbiai helyzet kapcsán hangsúlyozta: az Egyesült Államok egyetért azzal, hogy a fegyveres konfliktus beszüntetésére irányuló erőfeszítések élére az ENSZ-nek kell állnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Vergődő sasokat mentett ki a Dunából két magyar kajakos – videó

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal

Egyetlen saját tankönyvét sem buktatta meg az állami hivatal