szerző:
MTI

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán kezdi meg a konzultációkat a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelméről - jelentette be hétfőn Navaf Szalám, a BT soros elnöki tisztségét betöltő Libanon ENSZ-nagykövete.

Szalám eredetileg helyi idő szerint hétfő délután három órára tűzte ki az első megbeszélés időpontját a témában. A diplomata azonban a BT negyvenperces zárt ülése után arról tájékoztatta szűkszavú angol és arab nyelvű közleményében az újságírókat, hogy szerdán, helyi idő szerint fél tízkor lesz az első hivatalos eszmecsere a palesztin folyamodványról. A halasztásra nem adott magyarázatot.

Miközben a BT-ben folyt a vita a palesztin kérelemről, a világszervezet székházában sajtótájékoztatót tartott Rijád Manszúr, a megfigyelő státussal rendelkező palesztin ENSZ-nagykövet. Reményét fejezte ki, hogy a BT teljesíti a reá ruházott kötelezettségeket, kedvezően bírálja el a palesztin kérelmet, s mindez nem tart sokáig, legfeljebb néhány hetet vesz igénybe.

Manszúr felhívta a figyelmet arra, hogy immár 131 állam - köztük 9 BT-tagország - jelezte, hogy elismeri a palesztin állam függetlenségét. Vagyis - tette hozzá - a nemzetközi közösség egyszersmind elismerte azt is, hogy Palesztinának sikerült kiépítenie az államisághoz szükséges intézményeket, és a palesztin nép képes irányítani saját sorsát.

Minden nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Mahmúd Abbász palesztin elnök a múlt pénteken, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az ENSZ-tagfelvételi kérelmet, bár az általa államként elismertetni remélt palesztin terület nagy részét Izrael megszállva tartja, az Egyesült Államok pedig a kérelem biztonsági tanácsi megvétózásával fenyegetőzött.

A palesztinok azt remélik, hogy a tizenötből legalább kilenc szavazatot megszereznek. Ahhoz, hogy az ENSZ elismerjen és tagjai közé fogadjon egy új országot, a Biztonsági Tanácsnak kell ajánlást tennie a Közgyűlésnek, amely dönt a kérésről. Az ajánláshoz pedig legalább kilenc támogató szavazat szükséges a BT-ben.

A Biztonsági Tanácsban eddig hat ország - Kína, Oroszország, Brazília, India, Libanon és Dél-Afrika - biztosította támogatásáról a palesztin kérelmet. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Nigéria, Gabon, Bosznia és Portugália még nem döntött, vagy nem fedi fel álláspontját egyelőre. Kolumbia jelezte, hogy tartózkodni fog.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kirúgta a Combino ajtajának üvegét, nem járt a 4-6-os

Kirúgta a Combino ajtajának üvegét, nem járt a 4-6-os

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség