Tetszett a cikk?

A szlovák államnak a kettős állampolgárságot felvett Boldoghy Olivérrel szembeni fellépése miatt az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ) felszólította az amerikai kongresszus Helsinki-bizottságát, hogy lépjen kapcsolatba Szlovákiával a magyar kisebbséggel szembeni jogsértések miatt - derült ki a szervezet elnöke, Koszorús Ferenc által a hétvégén az MTI-hez eljuttatott leveléből.

"A legutóbbi magyarellenes incidens során Szlovákia megfosztotta állampolgárságától Boldoghy Olivért, miután felvette a kettős állampolgárságot. Ez a határozat nemcsak az amerikai és az európai gyakorlatnak mond ellen, hanem megsérti a szlovák alkotmányt is, amely leszögezi, hogy 'az akarata ellenére senki sem fosztható meg a szlovák állampolgárságától" - hangoztatta az AMSZ elnöke a Christopher H. Smith republikánus képviselőhöz, az amerikai kongresszus Helsinki-bizottsága elnökéhez és Benjamin L. Cardin demokrata szenátorhoz, a testület társelnökéhez intézett levelében.

"Ezt a határozatot vissza kell vonni" - írta az AMSZ elnöke Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozónak az állampolgárságától való megfosztásával kapcsolatban. Rámutatott, hogy ezt az ügyet azoknak a szlovák hivatalos lépéseknek az összességével együtt kell vizsgálni, amelyek barátságtalan környezetet teremtettek a szlovákiai magyar kisebbség számára.

A levél egyebek mellett felhívta a figyelmet a szlovákiai közigazgatási határok átrajzolására, a nyelvtörvényre, az Esterházy János rehabilitációjától való elzárkózásra, valamint arra, hogy a szélsőséges Ján Slota indítványa alapján a szlovák parlament  megerősítette a magyarokat kollektív bűnösként megbélyegző Benes-dekrétumokat. (A levelet kísérő háttéranyag részletesen kifejti az említett problémák hátterét.)

Koszorús Ferenc felhívta az amerikai Helsinki-bizottság elnökeinek figyelmét, hogy a ADL befolyásos zsidó szervezet nemrégiben posztumusz Jan Karski Bátorság-díjjal tüntette ki Esterházyt, aki 1942-ben a szlovák parlamentben egyedüliként szavazott a zsidók deportálása ellen.

Az üzenetben Koszorús Ferenc rámutatott, hogy a közép- és kelet-európai térség fenntartható biztonságának nélkülözhetetlen eleme a kisebbségi jogok tiszteletben tartása. A régió több részében szűnni nem akaró probléma a romákkal szembeni inkorrekt bánásmód, a szembetűnő antiszemitizmus és a Magyarországgal szomszédos országokban, így Szlovákiában tapasztalható magyarellenesség.

"Az etnikai, nemzeti és vallási alapú intolerancia és hátrányos megkülönböztetés, irányuljon bármely csoport ellen is, elfogadhatatlan" - hangsúlyozta az AMSZ elnöke az amerikai törvényhozásnak elküldött levélben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!