szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vasárnapi brit lapértesülések szerint súlyos feszültségeket szít a konzervatív-liberális brit kormánykoalíción belül, hogy David Cameron miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcson nem volt hajlandó csatlakozni az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezethez.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, aki a kisebbik koalíciós partnert, a liberális demokratákat képviseli a brit kormánykoalícióban, a BBC-nek nyilatkozva vasárnap maga is súlyos kritikával illette a Konzervatív Párt EU-ellenes szárnyát, jóllehet tartózkodott a kormányfő személyes bírálatától.

A konzervatív párti miniszterelnök pénteki döntése előtt még nem volt példa arra, hogy brit kormányfő vétóval élt volna valamely uniós szintű határozattervezet ellen. A brit kormány indoklása szerint Cameron elsősorban azért nem fogadta el a kidolgozott intézkedéscsomagot, mert nem kapta meg az általa igényelt biztosítékokat egyes sajátos brit érdekek, mindenekelőtt a londoni City pénzügyi központjának védelmére.

A The Independent on Sunday, a legnagyobb vasárnapi liberális brit lap értesülései szerint Clegg "őrjöngve" értesült Cameron "látványos kudarcáról", amikor a brüsszeli EU-csúcs második munkanapjának hajnalán felébresztették a kormányfő által emelt vétó hírével. Az újság "Clegghez közeli" forrásai szerint a miniszterelnök-helyettes annak a véleményének adott hangot, hogy Cameron döntése nyomán Nagy-Britannia "Európa magányos emberévé válik". Egy név nélkül idézett, magas rangú liberális demokrata illetékes szerint Nagy-Britannia gyakorlatilag azt mondta az EU-csúcs többi részvevőjének, hogy "ha nem ugyanazt akarjátok, amit mi - akkor főbe lőjük magunkat". A The Independent on Sunday szerint a brit vétó nyomán támadt feszültség a brit kormánykoalíció jövőjét is veszélyezteti.

A baloldali The Observer forrásai szerint Clegg "el sem akarta hinni", amikor péntek hajnali 4-kor felhívták otthonában, hogy Cameron milyen ultimátumot intézett a többi EU-vezetőhöz. A lap szerint a 19 hónapja alakult konzervatív-liberális koalíció eddigi legsúlyosabb belső feszültségét éli át.

©

A konzervatív The Sunday Telegraph szerint is megjelentek "az első repedések" a koalíción Cameron vétója nyomán. A lap idézi Vince Cable-t, az üzleti ügyek liberális demokrata miniszterét, aki szerint Nagy-Britannia "rossz helyen végzett" Brüsszelben. A Telegraph szerint a többi 26 tagállam most "bosszút forral" London ellen, és a "francia-német dominanciájú blokk ... (Nagy-Britanniával szembeni) ellenséges jogszabályok sorát fogja keresztülhajtani az EU-n". A tekintélyes jobboldali vasárnapi lap szerint vezető EU-illetékesek most már azt szorgalmazzák, hogy Nagy-Britanniát "tereljék ki" az Európai Unióból.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának német vezetője kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia hosszú távon az EU tagja maradhat-e. A brit lap idézete szerint Schulz kijelentette, hogy "szükség esetén az EU meglesz Nagy-Britannia nélkül, de Nagy-Britanniának komolyabb nehézségei támadnának az EU nélkül.

Nick Clegg liberális demokrata miniszterelnök-helyettes a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a brüsszeli csúcs Nagy-Britannia szempontjából "rossz eredménnyel" végződött. Clegg tartózkodott ugyan David Cameron kormányfő személyes bírálatától, "kirívóan elhibázottnak" nevezte ugyanakkor azoknak az EU-szkeptikus konzervatív képviselőknek a hozzáállását, akik "arra biztatták (Cameront), hogy tanúsítson bulldogmentalitást" a brüsszeli EU-csúcson. Arra a felvetésre, hogy a felmérések alapján a brit közvélemény zöme támogatja az unióval szembeni brit kiállást, Clegg kijelentette: politikusi meggyőződése szerint egy kormánynak nem azt kell tennie, "ami azonnali népszerűséget hoz", hanem azt, ami az ország hosszú távú érdekeit szolgálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát