szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Martonyi János szerint Magyarországot az Egyesült Államokkal "értékalapú barátság" köti össze, de fontos, hogy ez "a szövetségesek között megszokott keretek között" maradjon, különben "a legnagyobb jóakarat is visszájára sülhet el". A külügyminiszter ezt a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő cikkében írja, válaszképpen arra a cikkre, amelyet ugyanoda írt Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Martonyi arra hivatkozik, hogy Amerikában is vannak közfunkciók, amelyek betöltőit hosszú időre választják.

A tárcavezető a Heti Válaszban megjelenő írásában válaszol Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetnek az újság előző számában megjelent cikkére.

A budapesti amerikai nagykövet a hetilapban a múlt héten azt írta, hogy az Egyesült Államok továbbra is aggódik a Fidesz-kormány által elfogadandó sarkalatos törvények, valamint az új alkotmány (alaptörvény) miatt. Eleni Tsakopoulos Kounalakis azt írta: "Mielőtt ez megtörténne, arra biztatom a kormányt, hogy jól fontolja meg intézkedéseit" - írja. Mint hozzáteszi: "számos hiteles hang tesz fel kérdéseket". Ezek között említi például, hogy megfelelő fékek és ellensúlyok vannak-e az új rendszerbe építve ahhoz, hogy megőrizzék a demokratikus intézmények függetlenségét a magyarok eljövendő generációi számára. A fontos kérdések közé sorolja a következőt is: hogyan képes egy kormány a demokrácia intézményeit - mint a bíróságok és a média - a legjobban működtetni és szabályozni. Kounalakis cikkével egy diplomáciában használatos tiltakozási formát, demarsot is alkalmazott a kormány intézkedéseivel szemben.

Martonyi János
©

Válaszcikkében Martonyi János azt írja, hogy Magyarország elmúlt két évtizedének legnehezebb időszakát éli, és az Orbán-kormány minden elődjénél erősebb mandátumot kapott a halaszthatatlanná vált változtatásokra.

Szükség van a külvilágból érkező jelzésekre és javaslatokra, ezért folyamatosan figyelembe veszik más demokratikus országok kialakult gyakorlatát, és a máshol működő modelleket próbálják a magyar viszonyoknak megfelelően alkalmazni - írja Martonyi, majd megjegyzi, hogy az Egyesült Államokban kialakult kinevezési rendben nem szokatlan a hosszú időre választott, erős mandátummal felruházott intézményi vezető, akit például csak különleges minősített többséggel, rendkívüli esetben lehet eltávolítani, sőt olyan fontos tisztségek is vannak, amelyek viselői életük végéig elmozdíthatatlanok.

Martonyi János figyelemre méltónak nevezi "az építő jellegű amerikai észrevételeket" a lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényről. "Nincs egy láthatatlan célvonal, érték- és érdekalapú szövetségünkben nincs megállás" - emeli ki, hozzátéve: a két ország közötti kapcsolat legfontosabb eleme a kölcsönös bizalom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét

A Samsung új fülhallgatója tudja, mikor akarunk beszélgetni, és akkor némítja a zenét

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

A kínai metrón készült lesifotó a Xiaomi összehajtható okostelefonjáról

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost