szerző:
hvg.hu

Enyhe képmutatással, illetve kettős mérce alkalmazásával vádolja az EU-t Magyarországgal kapcsolatban a Wall Street Journal (WSJ) szerdán megjelent szerkesztőségi véleménycikke, amely szerint az unió "csak néhány ország" esetén veszi komolyan a költségvetési szabályok betartatását.

Éles hangon kritizálja az EU-t a Wall Street Journal szerdai számában megjelent szerkesztőségi véleménycikk, amely azt veti az unió szemére, hogy a Magyarországnak szánt 2013-as támogatások részleges felfüggesztésére tett javaslatával kettős mércét állított fel a tagállamok költségvetési hiányára vonatkozó korlátozásokat tekintve.

"Ha legközelebb valaki azt mondja, hogy az Európai Unió egyenlők klubja, amelyben a szabályok minden tagállamra ugyanúgy vonatkoznak, akkor hívják fel a figyelmét Magyarország 2012-es esetére" - írja a lap.

Az EU azzal fenyegetőzik, hogy 495 millió eurónyi támogatást függeszt fel, hacsak a kormány nem tesz megfelelő lépéseket a deficit lefaragására - idézi fel a WSJ. A lap szerint az unió attól fél, hogy a költségvetés helyzete irányíthatatlanná válik, és valamelyest igaza is van, hiszen a magyar gazdaság nem növekszik, az adósság mértéke meghaladja a GDP 80 százalékát, amelynek jelentős része devizában áll fenn. Orbán Viktor egy sor egyszeri intézkedéssel próbálta csökkenteni a deficitet, de ezek nem elegendőek a helyzet kezelésére - és legtöbbször külföldi cégek által dominált ágazatokat érintettek.

©

Enyhén képmutató dolog viszont az EU részéről, hogy olyan deficitcélt kér számon Magyarországon, amelyet más, nagyobb tagállamok sem tartanak be. A 3 százalékos korlátot a magyar hiány az EU szerint 2013-ban 25 százalékponttal haladhatja majd meg, de még ez is alacsonyabb a német, holland vagy brit hiánynál - teszi hozzá a WSJ. A lap szerint arról is szó lehet, hogy az EU a kohéziós alap kifizetéseinek részleges felfüggesztésével az új alkotmányban elfogadott ellentmondásos változások miatt büntetné az Orbán-kormányt, bár az Európai Bizottság szerint a két dolognak nincs köze egymáshoz.

"A bizottságnak komolyan kell vennie azokat a nemzeti törvényi változásokat, amelyek - mint például Orbánéi is - olyan EU értékeket veszélyeztethetnek, mint a sajtószabadság és a jegybanki függetlenség. De most úgy tűnik az EU ebben a konkrét reakcióban ismét szeszélyesnek, önfejűnek mutatkozik, ami egy másik EU-érték, a törvény előtti egyenlőség hátrányára szolgál" - tette hozzá a lap.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

Videó: A testünkben mászkáló hangyarobotokat fejlesztettek Kínában

Videó: A testünkben mászkáló hangyarobotokat fejlesztettek Kínában

3D-nyomtatott fegyverei lehettek a szerbiai magyar bérgyilkosnak

3D-nyomtatott fegyverei lehettek a szerbiai magyar bérgyilkosnak

Lélektani határt léptek át a balatoni négyzetméterárak

Lélektani határt léptek át a balatoni négyzetméterárak

Bulizó társaságot verhettek meg maszkos biztonságiak a Gozsdu-udvarban januárban

Bulizó társaságot verhettek meg maszkos biztonságiak a Gozsdu-udvarban januárban