szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerbia idén sem vesz részt a Croatia Summit elnevezésű tanácskozáson, amely pénteken kezdődött Dubrovnikban. A fórumon ugyanakkor ott van Lengyelország, Bulgária, Koszovó, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Albánia miniszterelnöke.

Vesna Pusic horvát külügyminiszter a szerb kormányalakítás körüli teendőkkel magyarázta Belgrád idei távolmaradását. Szerbia képviselői a korábbi években azért nem mentek el a 2006 óta minden évben megrendezett tanácskozásra, mert arra Koszovót is meghívták. 

A Croatia Summit témája idén az államépítés és az Európai Unió tapasztalatai. A délkelet-európai csúcson a résztvevők politikai, biztonsági és gazdasági kérdésekről tárgyalnak, valamint megvitatják "a szilárd és virágzó jövő felépítésének lehetőségeit" Délkelet-Európában és az Európai Unió tágabb értelemben vett szomszédságában.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök Dubrovnikban kijelentette, különösen büszke arra, hogy idén Bécsből érkezett a találkozóra, ahol hétfőn közölték, hogy végleg megszűnik a nemzetközi felügyelet Koszovóban. "A felügyelet megszüntetése annak bizonyítéka, hogy Koszovó sikeresen befejezte az államalapítási szakaszt" - hangsúlyozta a koszovói politikus. Leszögezte, hogy Koszovó kész jószomszédi viszonyokat ápolni Szerbiával. "Tudom, hogy ez nem lesz könnyű, de azt is tudom, hogy nincs más lehetőség" - fogalmazott a Hasim Thaci.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az euróövezetet sújtó gazdasági válság nem ok arra, hogy elvesszen az EU-ba vetett hit. "Az igazi fenyegetés Európa számára az, ha az emberek hátat fordítanak a szabadságnak" - fogalmazott Tusk.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is a tanácskozás vendége, ahogyan Philip T. Reeker amerikai államtitkár-helyettes is, aki Hillary Clinton külügyminiszter megbízásából a napokban Belgrádban járt. Sajtóértesülések szerint Reeker szerbiai látogatásának elsődleges célja, hogy tájékozódjon az új szerb kormány Koszovóval kapcsolatos terveiről, a gazdaságról és a reformokról, valamint ismertesse Belgráddal Washington álláspontját.

Szombaton három témacsoportban cserélnek véleményt a dubrovniki tanácskozás résztvevői: az európai távlat mint a társadalmi és politikai változások hajtóereje; államépítés a konfliktusok utáni társadalmakban; partnerség és intézményépítés a dél-mediterrán országokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia