szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormány meg akarja szerezni az ENSZ támogatását ahhoz, hogy a szíriai menekülteket Szírián belül helyezzék el – mondta szerdán Ahmet Davutoglu török külügyminiszter. A francia külügyminiszter ugyanakkor Párizsban rendkívül bonyolultnak nevezte egy ütköző övezet létrehozását, mert ehhez egy repüléstilalmi övezet megteremtésére lenne szükség.

A török diplomácia vezetője ankarai nyilatkozatában kijelentette: Ankara konkrét lépéseket vár a világszervezettől. Hangsúlyozta: a szíriai menekülteket saját országuk területén belül kellene elhelyezni, ott gondoskodni a védelmükről is. Erről a kérdésről már tárgyalt António Guterressel, az ENSZ menekültügyi főbiztosával és Valerie Amosszal, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettesével – tette hozzá.

Törökország elsősorban azért szorgalmazza egy ilyen "biztonsági övezet" létrehozását, mert eddig is rendkívül nagy terhet rótt rá a szíriai menekülők befogadása. Az elmúlt két hétben naponta több mint ötezer ember keresett menedéket török földön, és az ENSZ figyelmeztette Anakarát, hogy a konfliktus további éleződése esetén több mint 200 ezerre nőhet a menekültek száma.

Davutoglu már korábban is kijelentette, hogy országa igyekszik eleget tenni humanitárius kötelezettségeinek, de ebből a nemzetközi közösségnek is ki kell vennie a részét. Ankara bírálta a nemzetközi közösség vonakodását. Bár több ország is küldött humanitárius segítséget, de elmaradt az anyagi támogatás, és általában is visszafogott a segélyezési szándék.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerdán a France Inter rádiónak adott nyilatkozatában rendkívül bonyolultnak nevezte egy ilyen övezet kialakítását, tekintettel arra, hogy ehhez szükség van egy részleges repüléstilalmi zóna kijelölésére, annak pedig meg kell teremteni a megfelelő technikai feltételeit.

Francois Hollande francia elnök hétfőn azt mondta: Párizs partnereivel egyeztetve foglalkozik ütközőövezetek létrehozásával, és maga is javasolta, hogy menekülttáborokat állítsanak fel Szíria határainál. A különleges övezet létrehozását és körülötte repülési tilalom elrendelését korábban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is felvetette, elképzelése szerint az övezet a török határtól Aleppó városáig húzódna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint

Szó sem volt a modellváltásról szóló széles körű egyeztetésről a Debreceni Egyetem professzorai szerint