szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amennyiben fajtársa ellop valamit egy csimpánztól, az védekezik és meg is bünteti a vétkest. Ha azonban egy másik csimpánz a lopás kárvallottja, az hidegen hagyja őket - derítették ki német kutatók.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói a lipcsei állatkert csimpánzaival végeztek el kísérleteket. Először alkalmat kínáltak az egyiknek, hogy élelmet lopjon. Miután a lopás bekövetkezett, a meglopott állatnak lehetősége volt visszaszerezni az élelmet anélkül, hogy jutalmat kapott volna ezért - magyarázta Katrin Riedl, a kutatás vezetője a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Az állatoknak közömbös volt, ha másokat loptak meg, függetlenül attól, hogy milyen viszony fűzte őket a meglopott egyedhez. Ezek szerint a harmadik fél büntetése - amely az embereknél a társas együttélés alapja - csak az emberré válás evolúciója során alakult ki - következtettek a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent írásukban. Amennyiben nem lenne lehetőség a szankcionálásra egy együttműködő egyedekből álló csoportban, hamar alábbhagyna az együttműködés, ha csak néhány egyed is önző módon kezdene viselkedni - fejtette ki Riedl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!