szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb "sebhely" keletkezett a Jupiteren, amelybe kisbolygó vagy üstökös csapódhatott be, az ütközést egy amerikai amatőrcsillagász figyelte meg hétfőn, szeptember 10-én.

A fényes felvillanást Dan Peterson jelentette a Wisconsin állambeli Racine-ból. Naprendszerünk legnagyobb bolygóját figyelte meg épp a becsapódáskor - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

"Mindössze 1,5-2 másodpercig tartott a fényes felvillanás" - magyarázta az amerikai amatőrcsillagász, hozzátéve, kezdetben nem lehetett tudni, hogy a becsapódás ugyanúgy "sebet ejt-e" a Jupiteren, mint történt ez például a Shoemaker-Levy 9 üstökössel, amelyet az óriásbolygó árapályereje szaggatott szét. Húsznál több darabra tört, maradványai 1994 júliusában a bolygó déli féltekéjén csapódtak be másodpercenként 60 kilométeres sebességgel, látható nyomokat hagyva a felszínen.

2009 júliusában szintén amatőr csillagászok észleltek a Jupiter felszínén egy Csendes-óceán méretű "sebhelyet", amelyet egy aszteroida becsapódása okozott. Két további becsapódást 2010-ben regisztráltak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

Merkel: Le kell zárni a síközpontokat

Merkel: Le kell zárni a síközpontokat