szerző:
MTI

A Magyarországon gyilkosságért elítélt, majd Azerbajdzsánnak átadott, ott pedig elnöki kegyelemben részesült Ramil Safarov azeri katonatiszt ügyéről folytattak vitát csütörtökön Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének ülésszakán.

A legtöbb hozzászóló élesen elítélte Azerbajdzsán eljárását, az azeri képviselők ugyanakkor arról beszéltek, hogy Örményország megszállva tartja Hegyi-Karabahot.     

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akivel diplomáciai jegyzékben közölte, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését. 

A vitát megnyitó Christopher Chope brit konzervatív képviselő, a parlamenti közgyűlés jogi és emberi jogi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a jogállamiság kerül veszélybe, ha a nemzetközi egyezmények előírásaival önkényesen vissza lehet élni, illetve ha azokat más előírásokra hivatkozva meg lehet sérteni. Úgy vélekedett, hogy az elítéltek átadásáról szóló 1983-as strasbourgi egyezmény 12. cikkelye, amely a kegyelemben részesítés lehetőségéről szól, voltaképpen ellentétben áll a jogállamiság érvényesítését célzó egész jogi intézményrendszerrel. 

Safarov átadása kizárólag jogi jellegű ügy volt, nem irányult Örményország ellen, és semmiképpen sem tekinthető az örmény nép megsértésének - mondta Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta: az átadás a strasbourgi egyezmény előírásaival összhangban történt, és Magyarország elítéli, hogy az azeri elnök az átadás után azonnal kegyelemben részesítette Safarovot.     Ez a lépés ellentétben áll a strasbourgi egyezmény lényegével - tette hozzá. Vejkey Imre arra is kitért, hogy nem felelnek meg a tényeknek az olyan állítások, amelyek azt sugallják, hogy az ügy összefüggésbe hozható a Magyarország és Azerbajdzsán közötti energiaügyi kapcsolatokkal. 

Szabó Vilmos MSZP-s országgyűlési képviselő rossznak és felelőtlennek nevezte mind azt a magyar kormánydöntést, amelynek alapján átadták Safarovot Azerbajdzsánnak, mind az azeri elnök által adott kegyelmet. Kijelentette: a magyar szociáldemokraták, a demokratikus ellenzékiek továbbra is fontosnak tartják a jó azeri-magyar kapcsolatokat, de a kormány helyett megkövetik az örmény népet a történtekért. A szocialista képviselő bírálta, hogy magyar kormányzati részről az örmény felet előzetesen nem keresték meg, nem tájékoztatták és nem kérték ki az Európa Tanács illetékeseinek a véleményét sem. "Nem jártak el kellő alapossággal abban sem, hogy erős garanciát kapjanak arra, hogy Safarov folytatja a büntetés letöltését" - mondta. Szabó szerint ugyanakkor az Európa Tanácsban meg kell vizsgálni azt is, megfelelő-e a nemzetközi szabályozás azokban az esetekben, amikor a bűntény indítéka a nemzeti, vallási, politikai hovatartozás, illetve a bőrszín volt.

Gaudi Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő úgy vélekedett, hogy a kegyelemben részesítés "akár jó, akár nem, mégis adott lehetőség". Szerinte nem lenne helyes most csak Magyarországot és Azerbajdzsánt bírálni, hanem szembe kell nézni a karabahi konfliktus okozta kihívással is. Az azerbajdzsáni területen belül található Hegyi-Karabah enklávét örmények lakják, és Örményország azt - valamint az örmény határral összeköttetést biztosító területet - katonailag megszállva tartja. Gaudi felhívta a figyelmet arra, hogy az európai "befagyott konfliktusokat" - így a karabahit is - az önrendelkezés alapján, tisztességes módon meg kell oldani. 

Francois Rochebloine francia néppárti képviselő a vitában élesen bírálta, hogy Safarovot hősként ünnepelték Azerbajdzsánban, és úgy vélekedett, hogy az eset megnehezíti a karabahi konfliktus rendezését, hiszen "hogyan lehet hitelt adni egy olyan hatalomnak, amely nem beszéli a jóhiszeműség nyelvét?"

Lord Donald Anderson brit szocialista képviselő szerint az ügyben a magyar hatóságok jóhiszeműen jártak el, miután biztosítékot kaptak Azerbajdzsántól arra nézve, hogy az ítéletet végre fogják hajtani. Feltette azonban a kérdést, hogy Örményországgal miért nem konzultált a magyar fél. Tűrhetetlen, hogy hősként ünnepeljenek egy bűnözőt - mondta a vitában az azeriek eljárásáról Anne Brasseur luxemburgi liberális képviselő. A vitában számos azeri képviselő is megszólalt, és arra hivatkoztak, hogy Örményország más ügyekben futni hagyott terroristákat, illetve hogy a karabahi helyzet megoldatlanságát nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Háború van a két ország között" - fogalmazott például Samad Seyidov azeri képviselő. Több hozzászóló elutasította, hogy az ügyet - egy gyilkos szabadlábra helyezését - a karabahi kérdéssel mossák össze.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek

A Fidesz importálna 80 ezer EP-voksot, és legalizálná a szavazatvásárlást a polgármestereknek

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra