szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár szerepe csak formalitásokra korlátozódik, a BBC százas listája szerint így is II. Erzsébet a legbefolyásosabb brit nő. Nem szerepel ugyanakkor az összesítésben Katalin cambridge-i hercegnő, akinek a listát összeállító zsűri szerint ugyan nagy befolyása van, de még nincs hatalma.

Engedelmességgel csak személyzetének tagjai és corgi kutyái tartoznak neki, mégis II. Erzsébet királynőt nevezte meg a BBC egy rádióműsora a legbefolyásosabbnak a brit nők sorában.

Az uralkodó annak ellenére is vezeti a Woman's Hour című műsorban közzétett százfős listát, hogy szerepe formalitásokra korlátozódik és felette áll a pártpolitikának.

A rangsorban túlnyomórészt üzletasszonyok és politikusok foglalnak helyet: második például Theresa May belügyminiszter, akit a harmadik helyen Ana Botin, a Santander bank brit csoportjának vezérigazgatója követ.

Az első ötben szerepel Brenda Hale, a legfelső bíróság bírája és Elisabeth Murdoch, a Shie Group televíziós társaság elnöke, Rupert Murdoch sajtócézár lánya.

Remények szerint a lista rávilágít azokra a szektorokra, amelyekben túl kevés nő kerül vezető pozícióba, például a politikára, a tőzsdén jegyzett cégek világára, a hadseregre és az újságírásra.

Érdekesség, hogy nem szerepel az összesítésben Katalin cambridge-i hercegnő, akinek a listát összeállító zsűri szerint ugyan nagy befolyása van, de még nincs hatalma. Márpedig a listán szereplő személyiségeknek a zsűri szempontjai alapján van hatalmuk: olyan pozíciót értek el, amelyben politikáról, irányvonalakról, hatásokról és karrierekről döntenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó