szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Péntek este 20 óra 25 perc körül elszáguldott a Föld mellett a 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida. A NASA felvételén csak egy kis pontnak, illetve csíknak látszó kisbolygó az Indiai-óceán fölött, az indonéziai Szumátra szigetének térségében került a legközelebb a Földhöz.

Rekordközelségben, a bolygótól mindössze 27 ezer kilométerre haladt el a Föld mellett péntek este 20 óra 25 perckor a 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida. A kisbolygóról korábban azt közölték, nem jelent veszélyt a Földre.

A kisbolygónak a kutatók szerint semmi köze nem volt ahhoz az oroszországi meteoresőhöz - azaz meteorrobbanáshoz -, amelyben több százan sérültek meg pénteken. Bernhard Von Weyhe, az Európai Űrügynökség szóvivője szerint az ahhoz mérhető meteorbecsapodás 2008-ban volt, akkor a csillagászok az égitestet a légkörbe való becsapódása előtt húsz órával észlelték. Az a meteor Szudán felett robbant fel.

Az utóbbi idők eddig ismert legnagyobb meteorbecsapódása 1908-ban történt. Akkor Szibéria középső részén az Alsó-Tunguszka és a Léna folyók között lépett be a légkörbe az ott felrobbant meteor. Bár az a detonáció erősebb volt a mostaninál, nem voltak sebesültjei - tette hozzá a szóvivő. Von Weyhe azt mondta, a tudósok szerint még annál is nagyobb becsapódás okozhatta mintegy 66 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok kipusztulását.

A 2012 DA 14 katalógusjelű aszteroida útját élőben, a neten is lehetett követni. A NASA rögzített felvételén a kisbolygó mindössze egy kis pontnak, illetve csíknak látszott.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet