Újabb fordulat az olasz választásokon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szenátusi erőviszonyok alakulásában egymást követik a fordulatok a vasárnapi-hétfői olaszországi parlamenti választások után: míg az első szavazatok kiértékelése után két közvélemény-kutató intézet is a jobboldal minimális előnyét jelezte, a szenátusi szavazatok felének összeszámlálása után a belügyminisztérium immár azt közölte, hogy a felsőházban a balközép Demokrata Párt és a Baloldal, Környezet, Szabadság koalíciója 32,87 százalékon áll, a jobbközép Szabadság Népe - Északi Liga szövetsége pedig 29,29 százalékon.

Beppe Grillo 5 Csillag Mozgalma 24,02 százalékot, a Mario Monti vezette centrumpárti lista 9,16 százalékot szerzett. Az adatok a több mint 60 ezer szavazókörzetben leadott voksok felét tükrözik.           

Korábban az Istituto Tecne közvélemény-kutató intézet 31 százalékot adott a felsőházban a jobboldalnak a balközép 29,7 százalékával szemben. Az Istituto Piepoli ugyanezt 31 százalékon és 29,5 százalékon mérte. 

A szavazóhelyiségek három órakor történt lezárása óta folyamatosan változnak az eredmények, ezért a pártok és a sajtó is óvatosan kezelik a még nem végleges adatokat.           

A szavazatszámlálás a szenátusra leadott voksokkal kezdődött: a római parlament felsőházának mandátumait a pártoknak a tartományokban elért eredményei szerint osztják fel. A legtöbb mandátumot érő Lombardiában a felmérések a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe és az Északi Liga alkotta koalíció előnyét mutatják. Más adatok szerint a Szabadság Népe és a balközép Demokrata Párt fej-fej mellett áll.

A pártok vezetői egyelőre nem nyilatkoznak.        

Annamaria Cancellieri belügyminiszter bejelentette, hogy a részvételi arány csaknem 75,2 százalékos volt. Több mint öt százalékponttal kevesebb, mint a legutolsó 2008-as választáson.           

A miniszter este 21 órára ígérte a végleges szenátusi eredményeket, éjfélig pedig a képviselőházi voksolás mérlegét.