szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dánok, a norvégok és a svájciak a világ legboldogabb emberei, majd őket követik a sorban a hollandok és a svédek – derül ki a Columbia Egyetem friss felméréséből. Összesen 156 ország lakóit kérdezték meg arról, elégedettek-e az életükkel. A sor végére afrikai országok kerültek: Ruandában, Burundiban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Beninben a legboldogtalanabbak az emberek.

Az Egyesült Államok a tizenhetedik helyre került, így megelőzte a hatodik helyezett Kanada, a tizedik Ausztrália, a tizenegyedik Izrael, a tizennegyedik Egyesült Arab Emirátusok és még a tizenhatodik helyet megszerző Mexikó is – derül ki az eredményekről, amelyről a CNN weboldalán írnak.

Az Egyesült Király a felmérés szerint a huszonkettedik legboldogabb ország a világon. Németország a huszonhatodik, Japán a negyvenharmadik, Oroszország a hatvannyolcadik és Kína a kilencvenharmadik a sorban.

Az érintett országokból 2010 és 2012 között gyűjtötték az adatokat. Az első rangsort tavaly tette közzé a The Earth Institue a Columbia Egyetemen, és a dánok, illetve a skandináv országok már akkor is vezető helyen voltak.

A szakemberek szerint az elmúlt öt évben a világ összességében kicsivel boldogabb és élhetőbb lett, egyes nemzeteknél drámaian zuhant az életszínvonal. Ezzel kapcsolatban Görögországot, Portugáliát, Spanyolországot és Olaszországot említették, mint olyan államokat, ahol az eurózóna krízise miatt romlott a hangulat. Egyiptomban és Mianmarban a bizonytalan belpolitikai helyzet „okoz boldogtalanságot”.

Kiemelték a sokat visszalépő országok közül Egyiptomot, ahol a boldogságindex 2012-ben 4,3-as átlagot mutatott a 2007-es 5,4 után.

Világszintű összehasonlításban sokat javult a hangulat Angolában, Zimbabweban és Albániában. Regionális szinten a latin-amerikai és karibi országok eredményei javultak sokat, egyebek mellett azért, mert visszább szorult náluk a korrupció.

Boldogtalanságot okozhat például a szegénység, munkanélküliség, családi gondok, pszichés betegségek, de egy-egy ország lakóinak hangulatán különösen sokat ronthatok a krónikus mentális betegségek. Egy boldogabb világhoz ezért új megközelítésből kell kezelni a lelki bajokat – hívták fel a figyelmet a kutatást végző szakemberek.

Egyelőre nem tudni, hogy Magyarország hanyadik helyen van a friss rangsorban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!