szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két rendőr megerőszakolt egy nőt Tunéziában, míg harmadik társuk sakkban tartotta a férjét. Az első ítéletben a nőt mondták ki vétkesnek, de a heves tiltakozások miatt a újratárgyalta az ügyet. A rendőröket hét évre ítélték.

Nemi erőszak miatt hét év börtönbüntetésre ítéltek két rendőrt Tunéziában, miután eredetileg az áldozatot vádolták erkölcstelen viselkedéssel.

A nő a bűntett elkövetésekor, 2012-ben huszonhét éves volt, és vőlegényével ült egy autóban, amikor három rendőr rájuk támadt. Míg ketten közülük megerőszakolták, a harmadik sakkban tartotta párját, majd arra kényszerítette, hogy vegyen ki pénzt egy bankautomatából. A bírók ezért két év szabadságvesztést szabtak ki rá.

Az első tárgyalási szakaszban született határozat, amely szerint a nő megsértette Tunézia erkölcsi előírásait, heves tiltakozó akciókat váltott ki az észak-afrikai országban, ahol a nemek egyenlőségét támogatók árgus szemekkel figyelik a női jogok alakulását az autokratikus világi rezsim 2011-es megbuktatása óta. Az eredeti vádat elejtették, és a felmentett nő a sérelmeit egy könyvben írta le, "Bűnös vagyok, mert megerőszakoltak" címmel.

Radía Naszrávi emberjogi aktivista és egyben az áldozat védőügyvédje felháborítónak nevezte az ítéletet. "Mindent tagadtak - mondta. - Nem szégyellték azt állítani, hogy a sértett környékezte meg őket."

Megfigyelők szerint a 2011-ben elmozdított Zín el-Abidín ben Ali elnök idején elképzelhetetlen lett volna, hogy egy nő rendőröket vádoljon meg, csakúgy, mint az esetet kísérő általános felháborodás is. A nők sorsával kapcsolatos aggodalmakat enyhítette az idén elfogadott alkotmány ide vonatkozó cikke, amely az alaptörvénybe foglalja a nők és férfiak közti egyenjogúságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről

Jővő héten dönt a kormány a karácsonyi időszak járványügyi intézkedéseiről