szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A román szenátus törvénymódosítása szerint - amelyet még a parlamentnek is meg kell szavaznia - most másr azokat is börtönnel büntetnék, akik bagatellizálni próbálják a holokausztot.

Romániában a holokauszt következményeinek bagatellizálását is büntetnék egy módosító indítvány alapján, amelyet kedden fogadott el a szenátus. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) három szenátora, köztük Crin Antonescu pártelnök által beterjesztett törvénymódosítási javaslatot 87 támogató vokssal fogadta el a felsőház. 

Romániában 2002 óta büntetik a holokauszt tagadását. A mostani módosítás alapján egyebek mellett a holokauszt következményeinek "nyilvánvaló minimalizálásáért" is hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés vagy bírság jár majd. A módosítást még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia. 

Az indítvánnyal azt a 2002-ben elfogadott, 31-es számú sürgősségi kormányrendeletet módosítják, amelyet a román parlament 2006-ben fogadott el és emelt törvényerőre. A rendelet az idegengyűlölő, rasszista és fasiszta jellegű szervezetek betiltását szabályozza, és egyebek mellett tiltja, hogy háborús bűnösök vagy emberiesség elleni bűntettet elkövetők személyi kultuszát ápolják. 

A rendelet kiegészült úgy, hogy a holokauszt, a népirtás vagy emberiesség elleni bűntett következményeinek "a nyilvánosság előtti nyilvánvaló minimalizálása" is büntetendő. A beterjesztők a legionárius jellegű szervezeteket is a betiltandó egyesületek közé sorolták. 

Romániában a legionarizmus a két világháború közötti idegengyűlölő, antiszemita, nacionalista szellemi mozgalom volt. A kezdeményezők szerint a legionarista szó beemelése a törvénybe azért szükséges, mert ennek a törvényből való kihagyása lehetőséget teremt arra, hogy a legionarista és a fasiszta szervezeteket megkülönböztessék a bíróságok, miközben lényegében ugyanolyan jellegű szerveződésekről van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Alig, hogy üzembe helyezték, máris üzemzavar történt az új iráni urándúsítóban

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?