szerző:
hvg.hu

Feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját. Gépfegyverből adtak le lövéseket, a támadásban 12-en meghaltak, köztük rendőrök és híres karikaturisták, és mintegy 8-an megsebesültek.

Két feketébe öltözött fegyveres támadta meg a szatirikus Charlie Hebdo című francia szatirikus lap párizsi szerkesztőségét szerdán délelőtt 11 óra körül. Gépfegyverekből több lövést is leadtak az újság szerkesztőségében.

Többen az épület tetejére menekültek a lövöldözés elől. A rendőrség megerősítette, 12-en haltak meg a lövöldözésben, köztük két rendőr. Több karikaturista is megsérült a támadásban, egy rendőrségi forrás szerint mintegy 8-an sérültek még.

Az újság kiadójának igazgatója, a karikaturista Stéphane Charbonnier, művésznevén "Charb" szintén meghalt a támadásban. Charb volt az, aki Mohamed próféta életéről készített képregényt 2013-ban. A rendőrség megerősítette, hogy a "Tignous" néven alkotó Bernard Verlhac, a "Wolinski" néven rajzoló Georges Wolinski és a "Cabu" néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is életét vesztette a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó Charbot. A főszerkesztő Gérard Biard valószínűleg életben maradt.

A Figaro szerint a sérültek között van Philippe Lancon, a Libération újságírója is, aki szintén épp a helyszínen volt, és Bernard Maris közgazdász-újságíró is az áldozatok között van.

Az újság dolgozói szerint a támadók tudhatták, hogy szerdán délelőtt tartják a szerkesztőségi ülést és ilyenkor sokan vannak az épületben, mert különben alig valaki szokott bent tartózkodni. Az épület egy másik irodájában dolgozó Yves Cresson producer azt írta ki a Twitterre, hogy két felfegyverzett férfi bement az ő irodájába is, a Charlie Hebdo szerkesztőségét keresték, majd kimentek, miután két lövést adtak le. A támadók először eltévesztették a házszámot, és egy másik épületbe mentek be.

©

A támadók egy fekete autóval elmenekültek a helyszínről a lövöldözés után, erről egy újságíró videofelvételt is készített. A két támadó a felvételen azt kiabálja, hogy "megbosszultuk a prófétát" és hogy "Allah Akbar". Egy másik felvételen a két maszkos fegyveres az utcán végez egy rendőrrel, majd ismét azt kiabálják, hogy "megbosszultuk a prófétát" és hogy "megöltük a Charlie Hebdót".

Lövések értek egy rendőrautót is, a támadók ugyanis menekülőben tűzpárbajba keveredtek a rendőrökkel. A támadók miután végeztek egy útjukat álló rendőrrel, elmenekültek, az autójukat kora délután Párizs egyik északkeleti elővárosában, Pantinben találták meg. A támadókat nagy erőkkel keresik, mintegy háromezer rendőr eredt a nyomukba.

Egy férfi elmondta, az északkelet-párizsi 19. kerületben látta, ahogy késő délelőtt egy fekete autó megállt, kiszállt belőle két fegyveres, majd megállítottak egy másik, szürke autót, ahonnan kiszállítottak egy idős férfit és végül elhajtottak az ő autójával. A férfinak azt mondták, azt üzenik a médiának, hogy a "jemeni Al-Kaidától" vannak.

Megtalálták a támadók autóját
©

Azt egyelőre nem tudni, hogy kik voltak és milyen szervezettel álltak kapcsolatban, de egy helyszínen lévő rajzoló azt mondta, tökéletesen beszéltek franciául és az Al-Kaidát emlegették.

©

Hollande: "Ez egy terrortámadás, nincs kétség"

©

Francois Hollande elnök és több miniszter is a helyszínre sietett, a terrorkészültségi fokozatot a legmagasabb szintre emelték Párizs környékén, a francia lapok szerkesztőségét és a nevezetességeket, bevásárlóközpontokat pedig rendőri védelem alá helyezték.

Hollande elnök azt mondta, egy olyan újságot és olyan újságírókat ért támadás, akik mindig meg akarták mutatni, hogy képesek tenni a gondolataik megvédéséért, és bár rendőrök védték őket, egyszerűen legyilkolták őket. "Tizenegy ember meghalt, négyen rendkívül súlyos állapotban vannak" – közölte. Mint mondta, néhány óra múlva már mindent tudni fognak, akkor összeül a minisztereivel az elnöki palotában, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket.

©

"Ez egy terrortámadás, nincs kétség" – tette hozzá Francois Hollande, aki azt mondta, keményen, egységesen kell fellépni ebben a nehéz pillanatban. Mint mondta, már több támadást is sikerült elkerülniük, de Franciaországot azért fenyegették többször is, mert a szabadság országa és megbünteti az agresszorokat.

Az elnök a Twitterre azt írta ki: "Semmilyen barbár tett nem fogja tudni megszüntetni a sajtószabadságot. Olyan egységes ország vagyunk, amely képes reagálni és összezárni." Az elnök este 8-kor a televízióban mond majd beszédet, délután pedig összeült a minisztereivel az elnöki palotában.

©

A lap szerkesztőségét 2011 novemberében egyszer már megtámadták: Molotov-koktélt dobtak a székházukra, miután a tunéziai választások eredményével kapcsolatban viccelődött és Mohamed prófétát írták be főszerkesztőnek. Akkor senki nem sérült meg a támadásban, de a lapot többször is megfenyegették azóta is, akárhányszor Mohameddel kapcsolatban közöltek karikatúrákat.

A lap a Twitter-oldalán szerda hajnalban éppen egy Abu Bakr Al-Baghdadival, az Iszlám Állam vezetőjével kapcsolatos karikatúrát osztott meg, amelyen az iszlamista vezető beszédet mond és mintha jókívánságokat küldene, illetve jó egészséget kívánna.

A Charlie Hebdo székháza elleni mostani támadás a legsúlyosabb terrortámadás Franciaországban a XIX. század óta.

"Gyomorforgató", "barbár és embertelen"

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, mélységesen megdöbbent ezen "barbár és embertelen" cselekménytől, amelyről azt mondta, tűrhetetlen cselekedet. David Cameron brit miniszterelnök "gyomorforgatónak" nevezte az eseményeket, és közölte, a franciák mellett áll a terrorellenes küzdelemben és a szólásszabadság védelmezésében.

A Fehér Ház a leghatározottabban elítéli a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében elkövetett támadást – közölte Josh Earnest szóvivő szerdán Washingtonban. A Fehér Ház együttérzését fejezi ki a halálos áldozatok és a sebesültek családjainak – mondta. Josh Earnest hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Franciaországnak az ügyben. Angela Merkel a sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székháza elleni szerdai terrorcselekményt. A német kancellár a francia államfőnek, Francois Hollande-nak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy az "iszonyatos" terrorcselekmény nemcsak francia polgárok élete és Franciaország biztonsága ellen irányult, hanem "támadást jelent a vélemény- és a sajtószabadság, a szabad, demokratikus kultúra egyik alapeleme ellen", ami "nem igazolható semmivel". Ezekben a "nehéz órákban szorosan francia barátaink mellett állunk" – tette hozzá a német kancellár.

Megemelték a terrorkészültségi szintet
©

Nicolas Sarkozy volt elnök "nemzeti tragédiának" nevezte a merényletet, amely közvetlenül és vadul támadta meg az egyik legfontosabb köztársasági alapértéket, a szólásszabadságot. "A demokráciánkat támadták meg. Gyengeség nélkül kell megvédenünk" – mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gázrobbanás repített ki egy férfit az ablakon Solymáron, válságos az állapota

Gázrobbanás repített ki egy férfit az ablakon Solymáron, válságos az állapota

18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban emlegetett vállalkozók

18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban emlegetett vállalkozók

Elkezdődtek az október 23-i megemlékezések - fotók

Elkezdődtek az október 23-i megemlékezések - fotók

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

LMP: A mai forradalmárok a klímaváltozás ellen tüntetők

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

A hülye poén visszanyal: Justin Trudeau zuhanása

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?