szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját. Gépfegyverből adtak le lövéseket, a támadásban 12-en meghaltak, köztük rendőrök és híres karikaturisták, és mintegy 8-an megsebesültek.

Két feketébe öltözött fegyveres támadta meg a szatirikus Charlie Hebdo című francia szatirikus lap párizsi szerkesztőségét szerdán délelőtt 11 óra körül. Gépfegyverekből több lövést is leadtak az újság szerkesztőségében.

Többen az épület tetejére menekültek a lövöldözés elől. A rendőrség megerősítette, 12-en haltak meg a lövöldözésben, köztük két rendőr. Több karikaturista is megsérült a támadásban, egy rendőrségi forrás szerint mintegy 8-an sérültek még.

Az újság kiadójának igazgatója, a karikaturista Stéphane Charbonnier, művésznevén "Charb" szintén meghalt a támadásban. Charb volt az, aki Mohamed próféta életéről készített képregényt 2013-ban. A rendőrség megerősítette, hogy a "Tignous" néven alkotó Bernard Verlhac, a "Wolinski" néven rajzoló Georges Wolinski és a "Cabu" néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is életét vesztette a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó Charbot. A főszerkesztő Gérard Biard valószínűleg életben maradt.

A Figaro szerint a sérültek között van Philippe Lancon, a Libération újságírója is, aki szintén épp a helyszínen volt, és Bernard Maris közgazdász-újságíró is az áldozatok között van.

Az újság dolgozói szerint a támadók tudhatták, hogy szerdán délelőtt tartják a szerkesztőségi ülést és ilyenkor sokan vannak az épületben, mert különben alig valaki szokott bent tartózkodni. Az épület egy másik irodájában dolgozó Yves Cresson producer azt írta ki a Twitterre, hogy két felfegyverzett férfi bement az ő irodájába is, a Charlie Hebdo szerkesztőségét keresték, majd kimentek, miután két lövést adtak le. A támadók először eltévesztették a házszámot, és egy másik épületbe mentek be.

©

A támadók egy fekete autóval elmenekültek a helyszínről a lövöldözés után, erről egy újságíró videofelvételt is készített. A két támadó a felvételen azt kiabálja, hogy "megbosszultuk a prófétát" és hogy "Allah Akbar". Egy másik felvételen a két maszkos fegyveres az utcán végez egy rendőrrel, majd ismét azt kiabálják, hogy "megbosszultuk a prófétát" és hogy "megöltük a Charlie Hebdót".

Lövések értek egy rendőrautót is, a támadók ugyanis menekülőben tűzpárbajba keveredtek a rendőrökkel. A támadók miután végeztek egy útjukat álló rendőrrel, elmenekültek, az autójukat kora délután Párizs egyik északkeleti elővárosában, Pantinben találták meg. A támadókat nagy erőkkel keresik, mintegy háromezer rendőr eredt a nyomukba.

Egy férfi elmondta, az északkelet-párizsi 19. kerületben látta, ahogy késő délelőtt egy fekete autó megállt, kiszállt belőle két fegyveres, majd megállítottak egy másik, szürke autót, ahonnan kiszállítottak egy idős férfit és végül elhajtottak az ő autójával. A férfinak azt mondták, azt üzenik a médiának, hogy a "jemeni Al-Kaidától" vannak.

Megtalálták a támadók autóját
©

Azt egyelőre nem tudni, hogy kik voltak és milyen szervezettel álltak kapcsolatban, de egy helyszínen lévő rajzoló azt mondta, tökéletesen beszéltek franciául és az Al-Kaidát emlegették.

©

Hollande: "Ez egy terrortámadás, nincs kétség"

©

Francois Hollande elnök és több miniszter is a helyszínre sietett, a terrorkészültségi fokozatot a legmagasabb szintre emelték Párizs környékén, a francia lapok szerkesztőségét és a nevezetességeket, bevásárlóközpontokat pedig rendőri védelem alá helyezték.

Hollande elnök azt mondta, egy olyan újságot és olyan újságírókat ért támadás, akik mindig meg akarták mutatni, hogy képesek tenni a gondolataik megvédéséért, és bár rendőrök védték őket, egyszerűen legyilkolták őket. "Tizenegy ember meghalt, négyen rendkívül súlyos állapotban vannak" – közölte. Mint mondta, néhány óra múlva már mindent tudni fognak, akkor összeül a minisztereivel az elnöki palotában, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket.

©

"Ez egy terrortámadás, nincs kétség" – tette hozzá Francois Hollande, aki azt mondta, keményen, egységesen kell fellépni ebben a nehéz pillanatban. Mint mondta, már több támadást is sikerült elkerülniük, de Franciaországot azért fenyegették többször is, mert a szabadság országa és megbünteti az agresszorokat.

Az elnök a Twitterre azt írta ki: "Semmilyen barbár tett nem fogja tudni megszüntetni a sajtószabadságot. Olyan egységes ország vagyunk, amely képes reagálni és összezárni." Az elnök este 8-kor a televízióban mond majd beszédet, délután pedig összeült a minisztereivel az elnöki palotában.

©

A lap szerkesztőségét 2011 novemberében egyszer már megtámadták: Molotov-koktélt dobtak a székházukra, miután a tunéziai választások eredményével kapcsolatban viccelődött és Mohamed prófétát írták be főszerkesztőnek. Akkor senki nem sérült meg a támadásban, de a lapot többször is megfenyegették azóta is, akárhányszor Mohameddel kapcsolatban közöltek karikatúrákat.

A lap a Twitter-oldalán szerda hajnalban éppen egy Abu Bakr Al-Baghdadival, az Iszlám Állam vezetőjével kapcsolatos karikatúrát osztott meg, amelyen az iszlamista vezető beszédet mond és mintha jókívánságokat küldene, illetve jó egészséget kívánna.

A Charlie Hebdo székháza elleni mostani támadás a legsúlyosabb terrortámadás Franciaországban a XIX. század óta.

"Gyomorforgató", "barbár és embertelen"

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, mélységesen megdöbbent ezen "barbár és embertelen" cselekménytől, amelyről azt mondta, tűrhetetlen cselekedet. David Cameron brit miniszterelnök "gyomorforgatónak" nevezte az eseményeket, és közölte, a franciák mellett áll a terrorellenes küzdelemben és a szólásszabadság védelmezésében.

A Fehér Ház a leghatározottabban elítéli a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségében elkövetett támadást – közölte Josh Earnest szóvivő szerdán Washingtonban. A Fehér Ház együttérzését fejezi ki a halálos áldozatok és a sebesültek családjainak – mondta. Josh Earnest hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Franciaországnak az ügyben. Angela Merkel a sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi székháza elleni szerdai terrorcselekményt. A német kancellár a francia államfőnek, Francois Hollande-nak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy az "iszonyatos" terrorcselekmény nemcsak francia polgárok élete és Franciaország biztonsága ellen irányult, hanem "támadást jelent a vélemény- és a sajtószabadság, a szabad, demokratikus kultúra egyik alapeleme ellen", ami "nem igazolható semmivel". Ezekben a "nehéz órákban szorosan francia barátaink mellett állunk" – tette hozzá a német kancellár.

Megemelték a terrorkészültségi szintet
©

Nicolas Sarkozy volt elnök "nemzeti tragédiának" nevezte a merényletet, amely közvetlenül és vadul támadta meg az egyik legfontosabb köztársasági alapértéket, a szólásszabadságot. "A demokráciánkat támadták meg. Gyengeség nélkül kell megvédenünk" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!