szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína és az Európai Unió közös dokumentumban rögzítette stratégiai partneri kapcsolatainak részleteit szerdán Pekingben, s ezzel egyidejűleg Kína és az EU vezetői gratuláló üzeneteket váltottak a két fél közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmából

A kínai külügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy az idén a kerek évforduló alkalmából több ehhez kapcsolódó rendezvényt szerveznek a kínai fővárosban és Brüsszelben egyaránt. Szerdán Hszi Csin-ping elnök és Li Ko-csiang miniszterelnök kölcsönösen üdvözölték egymást az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével - számolt be róla a kínai központi televízió. 

Azt hangoztatták, hogy országuk, illetve az EU közösen néztek szembe a globális kihívásokkal, megfelelően kezelték az ellentmondásokat és a nézeteltéréseket, fokozták a békét és a stabilitást a világon és hozzájárultak a fejlődéshez és a haladáshoz. Kínai részről megerősítették, hogy támogatják az EU integrációját és a stratégai partnerség megszilárdítására törekszenek.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, az EB alelnöke kétnapos pekingi látogatása során delegációjával kedden részt vett a kétoldalú stratégiai párbeszédről magas szinten folytatott megbeszéléseken, szerdán tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel, majd hivatalosan útjára indította az "Európa ízei" kampányt, amely földrajzi eredetvédelemmel rendelkező termékeket mutat be a kínai közönségnek. Ezek között a pármai sonka, a feta sajt és a bordói bor, valamint a bajor sör mellett ott a magyar tokaji bor is. Az elsőnapi kiállításon, az EU képviseletén 18 ország 60 terméke között egy tokaji aszú és két furmint kapott helyet. 

A nyitás és reform meghirdetése előtt álló Kína - a Mao Ce-tung halálát megelőző évben - 1975. május 6-án lépett diplomáciai kapcsolatra az unió elődjével, az akkor 9 tagú Európai Közösséggel. A kétoldalú kereskedelem abban az időben elenyésző volt, tavaly pedig a forgalom értéke - kínai adatok szerint - elérte a 615 milliárd dollárt. Míg Kínának az EU a legnagyobb kereskedelmi partnere, addig az EU-nak Kína a második legfontosabb piaca. Brüsszel és Peking 2003-ban döntött a stratégiai partnerségről, s azóta a kereskedelmi forgalmuk több mint megnégyszereződött. 

Kína ugyanettől az évtől kezdve diverzifikálta devizatartalékát és egyre nagyobb teret engedett az eurónak a dollár korábbi dominanciáját gyengítve. A hitelválság idején Peking rendre azt hangsúlyozta, hogy Európa mellett áll, és jelentősen fokozta tartalékait az európai valutában: a 2011. évi 26 százalékról 2015 elejére devizatartaléka közel egyharmadára növelte.

A kapcsolatok elemzői még kiemelik, hogy az Európai Központi Bank két éve a kínai jegybankkal devizacsere-megállapodást kötött, amellyel elősegítette a nem konvertibilis kínai nemzeti valuta használatát. Kína egyre aktívabb az európai piacon, 2014 végén az ötödik legnagyobb befektetőként volt jelen. Megfigyelők arra számítnak, hogy a két fél között folyó szabadkereskedelmi tárgyalások hamarosan eredményt hozhatnak, s ezáltal a gazdasági kapcsolatok újabb lendületet vesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Karácsony: Saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta

Tóth Vera élő videóban biztatott az oltás felvételére, de állítja, annyian jelentették, hogy a Facebook letiltotta

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról