Újabb feketét agyonlövő rendőr ellen emeltek vádat Amerikában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Cincinnatiben egy fehér rendőr egy közlekedési ellenőrzés során lőtt le egy fekete férfit másfél hete, most gyilkossággal vádolják.

Gyilkosság miatt vádat emelt szerdán a vádesküdtszék a Cincinnati Egyetem egyik fehér rendőre ellen, aki július 19-én agyonlőtt egy fegyvertelen fekete bőrű férfit.

Ray Tensing rendőr a 43 éves Samuel Dubose-t lőtte agyon, Joseph Deters ügyész szerint teljesen értelmetlenül és szükségtelenül, miután megállította az afroamerikai autóst, mert járművének hiányzott az első rendszámtáblája. A rendőr testkamerájának felvételei nem támasztották alá Tensing állítását, miszerint Dubose a járművével elsodorta volna őt, vagy ellenállt volna.

Ez volt az egyik legutóbbi esete azoknak az országszerte indulatokat kiváltó incidenseknek, amelyek során fehér rendőrök fegyvertelen afroamerikaiakat lőttek agyon, vitatott körülmények között. Ezekben a konfliktusokban mások mellett a Missouri állambeli Fergusonban Michael Brown, New York városában Eric Garner, Baltimore-ban pedig Freddie Gray vesztette életét.

Az Ohio állambeli Cincinnatiban 2001-ben zavargások törtek ki, miután rendőrök lelőttek egy 19 éves fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési kihágások miatt köröztek. Az eset nyomán a város rendőrségét átszervezték és független ügynökséget állítottak fel a testület elleni panaszok kivizsgálására.

Deters ügyész szerdán hangot adott meggyőződésének, hogy Cincinnatiban nincs többé szükség egyetemi rendőrségre, és hogy annak feladatait a jobban képzett városi bűnüldöző hatóságnak kell átvennie.

Cincinnatiban vasárnap több százan tiltakoztak Dubose lelövése miatt és követelték az incidensről készült rendőrségi videó közzétételét. További megmozdulásoktól tartva az egyetemi campus területét lezárták. Az áldozat hozzátartozói nyugalomra szólítottak fel.

Dubose családja egyébként azt a Mark O'Mara ügyvédet fogadta fel, akinek sikerült elérnie annak a George Zimmermannak a felmentését, aki 2012-ben Floridában agyonlőtt egy afroamerikai tizenévest, Trayvon Martint.