Újságírókat ítéltek börtönre Egyiptomban

Utolsó frissítés:

Három év börtönbüntetésre ítélték másodfokon az al-Dzsazíra Egyiptomban perbe fogott újságíróit, az al-Dzsazíra azonnal botrányosnak és visszataszítónak minősítette a szombaton kihirdetett ítéletet,

Három év börtönbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró kairói büntetőtörvényszék az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Egyiptomban perbe fogott újságíróit, így hasztalannak bizonyultak a nemzetek közösségének az ügy ejtését követelő felszólításai. Az al-Dzsazíra azonnal botrányosnak és visszataszítónak minősítette a szombaton kihirdetett ítéletet, amelyet a sajtószabadság elleni szándékos támadásként bélyegzett meg.

"Ennek a pernek az egyetlen igazságos kimenetele a felmentés lett volna" - jelentette ki Amal Clooney, az egyik vádlott ügyvédje az ítélet kihirdetése után, hangsúlyozva, hogy nem voltak bizonyítékok. A kairói büntetőtörvényszék azonban úgy ítélte meg, hogy a hírtelevízió három munkatársa - az ausztrál Peter Greste, az egyiptomi-kanadai Mohamed Fahmi és az egyiptomi Báher Mohamed - bűnös hamis információk terjesztése és engedély nélküli munkavégzés vádjában. A tárgyalást vezető bíró, Haszan Faríd egyenesen azt állította, hogy a vádlottak nem is újságírók, mert nem regisztráltatták magukat ilyen minőségben az illetékes hatóságoknál.

Az al-Dzsazíra újságíróit 2014-ben még héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy az időközben terrorcsoporttá nyilvánított szervezetet, a 2013-ban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériséget támogatták, valamint álhírekkel mocskolták be Egyiptom hírnevét. A semmítőszék az év elején a per újrafelvételét rendelte el, és az újságírók több mint 400 nap után elhagyhatták a börtönt. Peter Greste-t kitoloncolták, két társa pedig szabadlábon védekezhetett február óta. Greste szombaton nem volt jelen az ítélet kihirdetésén, két társát viszont azonnal őrizetbe vették és újra börtönbe viszik.

A kanadai kormányzat nevében Lynne Yelich államminiszter Mohamed Fahmi azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására szólított fel. Szerinte a törvényszék döntése aláássa az egyiptomi jogállamiságba vetett bizalmat. Julie Bishop ausztrál külügyminisztert "megdöbbentette" az újságírókra kiszabott hároméves börtönbüntetés. A tárca által kiadott közlemény szerint a miniszter továbbra is minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy tisztára mossa Greste nevét. Giles Trendle, az al-Dzsazíra egyik magas rangú vezetője szerint ez egy "sötét nap az egyiptomi igazságszolgáltatás számára". Az illetékes leszögezte, a csatorna "folytatja és fokozza az elítélt újságírók felmentését célzó kampányát". Hozzátette, az "újságírás nem bűncselekmény". Tobias Ellwoodot, a közel-keleti térségért felelős brit külügyi államtitkárt "mélységes aggodalommal" töltötték el a bíróság által kiszabott ítéletek. "Ezek az ítéletek aláássák Egyiptomnak az alkotmány biztosította jogokon alapuló hosszú távú stabilitásába vetett bizalmat" - közölte a politikus.

A történteket az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet is elítélte. A csoport közel-keleti és észak-afrikai programját vezető Philip Luther szerint az ügyben kiszabott ítéletek nevetség tárgyává teszik az egyiptomi igazságszolgáltatást. Hangsúlyozta, az ítéletet azonnal vissza kell vonni, Mohamed Fahmit és Báher Mohamedet feltételek nélkül szabadlábra kell helyezni. Az ítéletet a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű csoport is bírálta. A New York-i székhelyű szervezet az ügy kapcsán közölte, hogy jelenleg legalább huszonkét újságíró van börtönben Egyiptomban.

Az újságírók elleni eljárás bírálói azzal vádolják Kairót, hogy a per hátterében az al-Dzsazírának otthont adó Katar és Egyiptom közti diplomáciai válság áll. Katar nyíltan támogatja a nemrég halálra ítélt Murszit, elmozdítását államcsínynek minősítette, továbbá menedéket nyújt a Muzulmán Testvériség számos magas rangú tisztségviselőjének. Az ügy kínos helyzetbe keverte az egyiptomi kormányt, amelyre külföldi bírálatok özöne zúdult már az elsőfokú ítélet kihirdetése után is. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, akinek a hadsereg volt vezérkari főnökeként kulcsszerepe volt Murszi megbuktatásában, elismerte, hogy jobb lett volna kitoloncolni a perbe fogott újságírókat, semmint bíróság elé állítani őket.