szerző:
MTI

Több mint negyven feltételezett dzsihadista halt meg egy amerikai légicsapásban Líbiában, köztük több hírhedt terrorista is.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet több mint negyven feltétlezett tagja halt meg péntek hajnalban egy észak-nyugat líbiai városban végrehajtott amerikai légicsapásban. A tényt Peter Cook, a Pentagon sajtószóvivője hivatalosan is megerősíette.

Peter Cook írásos nyilatkozatában megerősítette: Szabráta város mellett az Iszlám Állam (IÁ) kiképző tábora volt, s a támadás célpontja valóban Núreddín Sosán tunéziai állampolgár volt, akit Cook az Iszlám Állam rangidős vezetőjének nevezett Líbiában. Egy másik amerikai tisztségviselő az amerikai közszolgálati rádió (NPR) információi szerint arról tájékoztatott, hogy mintegy hatvan dzsihadsta volt a kiképzőtáborban a légicsapáskor, amelyet az ameriaki légierő Európában állomásoztatott F-15E típusú gépei hajtottak végre. Az amerikai közlés szerint Washington csak feltételezi, de nem tudja biztosan, hogy Sosán meghalt a támadásban. 

A férfi két, tavaly végrehajtott tunéziai merénylet értelmi szerzője. A tuniszi Bardo Múzeum és a szúszai strand elleni, számos külföldi áldozatot követelő támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A pénteki légicsapás célpontja a fővárostól, Tripolitól mintegy hetven kilométerre nyugatra található Szabráta városa volt, amely a tunéziai határhoz közel fekszik. 

A település polgármstere korábban úgy nyilatkozott, hogy a támadás helyi idő szerint hajnali fél négykor történt a Kaszr Talíl nevű kerületben. A polgármester először azt mondta: tudomása szerint a célba vett épületben tunéziai vendégmunkások laktak. Közölte, hogy az incidensben negyvenegyen haltak meg, és hatan megsebesültek. A városi vezető később elmondta azt is, hogy a hatóságok felkeresték a támadás helyszínét, és fegyvereket találtak az épületben. Az áldozatok között két tunéziai és egy jordániai állampolgár, valamint két nő is van. Tunéziai biztonsági források szerint Szabráta mellett az Iszlám Állam több kiképzőtábort is működtet.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta politikai káosz és bizonytalanság uralkodik, amelyet az Iszlám Állam és több más szélsőséges csoport is igyekszik kihasználni. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya van: a nemzetközileg is elismert vezetés az ország keleti részén található Tobrukban működik, míg a milíciák szövetségéből létrejött ellenkormány a fővárosból, Tripoliból irányítja az országot. Múlt vasárnap ugyanakkor megalakult a nemzeti egységkormány, de egyelőre kérdéses, hogy a nemzetközileg is elismert parlament elfogadja-e.

Ludovic Carlino, az IHS nemzetközi kockázatelemző cég munkatársa februári jelentésében rámutatott: az IÁ számára valószínűleg Líbia ideális helynek számít, ahonnan kiindulva megszilárdíthatja befolyását a térségben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Orbán Schwarzeneggerrel és Andy Vajnával bulizott

Seszták Miklós köréhez kerülhet az utolsó kaszinó

Seszták Miklós köréhez kerülhet az utolsó kaszinó

Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az Amnesty is a Stop Soros miatt

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy