szerző:
hvg.hu

"A hamisító hírforrások, a New York Times, az NBC News, az ABC, a CBS, CNN nem az én ellenségeim, hanem az amerikai nemzet ellenségei" - írta minapi Twitter üzenetében Donald Trump amerikai elnök. A BBC emlékeztet arra, hogy legutóbb a politikusok közül Sztálin szovjet és Mao kínai vezető használt hasonló kifejezéseket.

Elkerülhetetlen történelmi visszhangot kelt az, hogy az amerikai elnök ugyanazt a "nép ellenségei" szóösszetételt használja, mint a történelem leggyilkosabb diktátorai - írja a brit portál. A BBC szerint Sztálin idejében művészek és politikusok ezreit nevezték a nép ellenségének, s ezen emberek nagy része munkatáborokban, illetve kivégzőosztag előtt végezte, s voltak olyanok is, akik a megbélyegzés miatt nem tanulhattak, illetve nem kaptak munkát. "Más időben, egy más országban ez a kifejezés gyakorlatilag a halálos ítéletet jelentette"- hangsúlyozta a BBC Mao Ce-tung Kínájára utalva.

A nép ellensége - azaz a hostis publicust - kifejezést a feljegyzések szerint a római szenátus használta először időszámításunk szerint 68-ban, s az első közellenség Nero császár volt.
"Minden elnököt idegesítenek a médiumok. Viszont más elnök nem nevezné a nép ellenségének a hírforrások egy részét" - idézte a BBC David Axelrodot, Barack Obama volt elnök egykori tanácsadóját. Az egyik ismert amerikai újságíró, Steve Silberman pedig azt kérdezte, hogy a kijelentés azt jelenti-e, hogy Trump támogatói elkezdenek vadászni az újságírókra.

Republikánusok horgadtak fel a kiszivárogtatások miatt

Az amerikai képviselőház két bizottságának republikánus elnökei az igazságügyi miniszterhez írt levélben követeltek vizsgálatot szerdán a lemondott Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó ügyében a sajtónak történt kiszivárogtatások miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!