szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két nap alatt több mint százan haltak éhen Szomália aszályos, délnyugati részén. Kolera is pusztít, a betegségbe egyre többen halnak bele, a kórházakban gyógyszerhiány van.

Száztíz ember halt éhen az elmúlt 48 órában Szomália egyetlen, szárazság sújtotta délnyugati körzetében, Bayban, ahol már kolerajárvány is szedi az áldozatait: 69-en haltak meg a betegségben egy nap alatt.

A szomáliai kormány kedden hirdetett katasztrófahelyzetet a szárazság sújtotta országban, ahol az ENSZ becslései szerint ötmillió ember szorul segítségre az éhínség miatt.

Hasszan Ali Khaire szomáliai miniszterelnök kedden a szárazság elleni harccal foglalkozó bizottság ülésén ismertette, hogy egyedül a délnyugati Bay körzetben 110-en haltak éhen az elmúlt 48 órában.

A szóban forgó szomáliai térségből ezrek indultak útnak a fővárosba, Mogadishuba élelmiszersegélyért. A közelmúltban hétezernél többen jelentkeztek az ottani élelmiszer-elosztó központoknál.

Az ENSZ szerint most 363 ezer alultáplált gyerek van Szomáliában, 71 ezren közülük súlyosan alultápláltak. A világszervezet szakértői szerint a tiszta víz hiánya miatt a kolera és más betegségek veszélye is fennáll.

Éppen szombaton érkeztek hírek arról, hogy kolerajárvány tört ki Bay körzetben. Baido városában és a környékbeli falvakban 69 ember halt meg kolerában az elmúlt egy napban – közölte Abdullahi Omar Roble, a humanitárius ügyekkel foglakozó hivatal térségbeli vezetője. Roble szerint hetvennél többen kerültek kórházba, és nincs elég gyógyszer a kezelésükhöz.

Szomália, Nigéria, Dél-Szudán és Jemen miatt a világszervezet megkongatta a vészharangot. António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt hónapban 4,4 milliárdos segélyt kért számukra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!