szerző:
hvg.hu

Tízezrek vonultak az utcára Jerevánban és Örményország többi városában, hogy megünnepeljék a Szerzs Szarkszján miniszterelnök lemondását hozó vértelen forradalom győzelmét. A hatalmi harcot részben az döntötte el, hogy a katonák száz számra törtek ki a laktanyákból, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz.

Örményországban nem jött össze az, ami néhány évvel korábban sikerült Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, aki két államfői mandátuma lejárta után 2008-ban átült a miniszterelnöki székbe, hogy fennakadás nélkül megtarthassa a hatalmat. Szerzs Szarkszján – egyébként Putyin szövetségese – 2008-tól idén április közepéig ült az örmény államfői székben, s bár menetközben többször kijelentette, nem akar tisztséget váltani, második államfői mandátuma lejárta után a parlament mégis azonnal megszavazta őt kormányfőnek.

A Szarkszján évei alatt egyre elégedetlenebbé vált örményeknek ez már sok volt, úgy érezték, a politikus becsapta őket, s a végtelenségi folytatná sikeresnek aligha nevezhető politikáját. A gazdaság ugyanis stagnált, az emberek továbbra is tömegesen költöztek el az országból, s a karabahi válságot sem sikerült rendezni a szomszédos, és egyre komolyabb fenyegetést jelentő Azerbajdzsánnal.

Amikor már egyértelműnek tűnt, hogy Szakrszján nem fog távozni, tömegtüntetések kezdődtek Jerevánban, s eleinte úgy tűnt, a miniszterelnök kész tárgyalni. Személyesen sétált a tüntetők közé, majd találkozott az ellenzék vezérével, Nikol Pasijánnal. Végül azonban eldurvult a hatalom, s a rendőrség tömeges letartóztatásokkal, és hanggránátok bevetésével próbálta szétzavarni a tömeget. Ez nem sikerült, sőt munkabeszüntetések és útblokádok is kezdődtek, úgy tűnt, egy emberként lázadt fel az ország. Végül a katonaság egy része is az ellenzékhez állt, s ez volt az a pillanat, amikor Szarkszján bedobta a törölközőt.

„Pasijánnak igaza volt, én pedig tévedtem, a helyzetet többféleképpen meg lehet oldani, én viszont ebben nem kívánok részt venni” – mondta a leköszönő kormányfő, s közölte, mindenképpen fenn akarja tartani az ország békéjét. Szóvivője pedig hozzátette: a lemondás annak a jele, hogy működik a demokrácia, a világnak nem sok olyan szeglete van, ahol csak úgy lemond a miniszterelnök” – mondta Hovannesz Nikogoszján.

A Jerevánban összegyűlt tömeg „Nikol, Nikol” – kiáltásokkal ünnepelte a győzelmet, s csatlakoztak hozzájuk a laktanyákból engedély nélkül kivonult katonák is. „Győztetek, Örményország büszke polgárai. Ezt a győzelmet senki sem veheti el tőletek” – írta Pasiján Facebook-oldalán.

Egyelőre nem tudni, hogyan oldódik meg a belpolitikai válság, valószínű, hogy előrehozott választásokat rendeznek az országban.

Íme az örömünnep:

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Hatszázmillió forint adót felejtett el befizetni két autókereskedő

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!

A Facebook egykori biztonsági főnöke szerint nagy bajban van Amerika, a hackerek pedig trükkösebbek, mint valaha

A Facebook egykori biztonsági főnöke szerint nagy bajban van Amerika, a hackerek pedig trükkösebbek, mint valaha

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Kína 2020-ra fellőne egy mű-Holdat, ami bevilágítana egy egész várost

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről