Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Giuseppe Conte a legjobb egyetemeken tanult, és ő maga is több helyen tanított. Politikusként egyáltalán nem jegyezték eddig. Az M5S a Liga pártszövetség részvételével formálódó populista kabinet várhatóan több szempontból is szembemegy az EU politikájával.

Egy 54 éve jogászprofesszort, Giuseppe Contét nevezte meg olasz miniszterelnök-jelöltnek Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője.  Az államfővel tárgyaló Di Maio a találkozó után kijelentette: "Meglepetés ez a kormány, de az olaszok ezt választották".

A politikai újoncnak számító Conte a dél-olaszországi Foggiában született, s eddig sohasem volt tagja az olasz parlamentnek. Az M5S-Liga koalíció vezetői már korábban bejelentették, meg akarják növelni a költségvetési hiányt, s ezzel az EU harmadik legnagyobb, eurót használó gazdasága megsértené a közös valutával kapcsolatos uniós szabályokat.
Az olasz államadósság a GDP 130 százalékát teszi ki – ezzel Olaszország Görögország után a leginkább eladósodott EU-tagállam – s a szakértők attól tartanak, Róma új költségvetési tervei csak tovább növelik az ország eladósodottságát. Az egyik terv szerint a szegénységi küszöb alatt élő olaszok havonta legalább 780 eurós támogatást kapnának. A koalíció másik terve, hogy a személyi jövedelem adót 15 százalékra csökkentenék, míg a vállalatoknak 20 százalékos adót kellene fizetniük.


Miközben a Liga pártszövetség élén álló Matteo Salvini – Donald Trump amerikai elnök Amerika először jelszavához hasonlóan megalkotta az Olaszország az első programot, a parlamenti többséggel rendelkező koalíció pártjai oroszbarátnak számítanak, s azt sürgetik, hogy Brüsszel kezdjen párbeszédet Moszkvával a gazdasági és nemzetközi politikai kérdésekről.

Az M5S mozgalmat 2009-ben hozta létre Beppe Grillo komikus, s a párt alapvetően baloldali programot fogalmazott meg: a jelszavak között a kapitalizmusellenesség, a fenntarthatóság és a közvetlen demokrácia megteremtése szerepelt, ám a tömörülés ennek ellenére koalícióra lép a tőle jobbra álló Ligával. A korábban Északi Ligaként ismert pártszövetség hangsúlyozottan ellenzi a bevándorlást, de a vezetők korábban azt is igyekeztek megakadályozni, hogy a szegényebb déli régiókból az északi, gazdagabb területekre költözzenek az olasz polgárok.  A március 4-ei parlamenti választáson az M5S 32, a Ligavezette  pártszövetség pedig 37 százalékot kapott. A Conte vezette koalícióban viszont csak a Liga lép be, amely a voksok 17 százalékát kapta.

Az M5S vezetője kijelentette, történelmi pillanat előtt áll Olaszország. Ha Sergio Mattarella államfő elfogadja az M5S-Liga miniszterelnök-jelöltjét, aláírjuk a közös kormányszerződést, és megkezdjük a munkát - mondta Luigi Di Maio. Hozzátette, hogy Olaszországnak ez a kormány nagy lehetőséget jelent, az M5S-Ligával elkezdődik a harmadik köztársaság kora. Megjegyezte, hogy az M5S-Liga kormány "igazi" vezetője a két párt közötti szerződés lesz.

Hangsúlyozta, hogy a két párt közös kormányzásának a célja, hogy javítsák az olaszok életét. Elsők az olaszok - hangoztatta az M5S vezetője.

Luigi Di Maio kijelentette, korai az M5S-Liga kormányt kritizálni, mivel még el sem kezdte a munkáját. Az M5S vezetője Manfred Webernek, az Európai Néppárt (PPE) európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének kijelentéseire utalt, aki szerint az M5S-Liga kormány a "tűzzel játszik", ha nem tartja tiszteletben az európai játékszabályokat. Luigi Di Maio úgy válaszolt, Weber játszik a tűzzel, ha nem tartja tiszteletben az olasz választók legitim kormányát.

Az olasz belpolitikai helyzetről és a pártok programjátról a HVG hetilapban olvashatnak további részleteket.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Kész csoda, hogy megúszták: nekirepült egy téglafalnak egy Boeing 737-es – fotók

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Exit poll: elvesztette az abszolút többséget Merkel bajor szövetségese

Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Brutális áremelésre kényszerülhetnek a sörgyártók

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt

Úgy várják a szállodások október 23-át, mint a karácsonyt